Babka z marcepanem

Moi drodzy ten tydzień będzie bardzo słodki:) Po wczorajszej akcji na moim profilu Facebook w której mieliście zadecydować jak go zaczniemy: na słono czy na słodko? Porażającą przewagą wygrała opcja druga:) Oczywiście dla osób lubiących pikantne smaki, będących na diecie też się coś znajdzie.

Zacznę od propozycji na klasyczną babkę piaskową z marcepanem.

Marcepan to kolejne cudo, które zawsze znajdzie się w szafce kuchennej. Ciasto to powstało spontanicznie, oczywiście w nocy 🙂 i smakuje fantastycznie. Polecam do niego szklankę zimnego mleka. Dodatek marcepanu sprawia że pięknie pachnie i jest wilgotne (mąka ziemniaczana również dodaje tu wilgotności). Można zaszaleć i dodać do niego owoce np. kawałki jabłek, orzechy lub czekoladę. Mój mąż jadł je z Nutellą na śniadanie. Opcji do wyboru jest wiele i za to kocham gotowanie:)

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 200 g masy marcepanowej
 250 g masła
 160 g cukru
 200 g mąki pszennej
 80 g mąki ziemniaczanej
 80 g migdałów mielonych
 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 5 jajek
 kilka kropli aromatu migdałowego
 skórka starta z jednej cytryny

1

Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 °C z funkcją grzania góra-dół. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć mąką.

2

Masło wraz z cukrem, 2 kroplami aromatu migdałowego i skórką z cytryny ucierać około 6 min. Dodać pokrojony w kostkę marcepan - dokładnie wymieszać.

3

W osobnej misce ubić jajka. Dodać je do masy maślanej, połączyć.

4

Do masy maślano-marcepanowej dodać wymieszane wcześniej mąki z proszkiem do pieczenia oraz mielone migdały. Całość ucierać około 5 min.

5

Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec około 55 min aż nabierze złotego koloru.

6

Wystudzić, udekorować np. plasterkami fig i cukrem pudrem.

Wartości odżywcze

Porcji 1

Składniki

 200 g masy marcepanowej
 250 g masła
 160 g cukru
 200 g mąki pszennej
 80 g mąki ziemniaczanej
 80 g migdałów mielonych
 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 5 jajek
 kilka kropli aromatu migdałowego
 skórka starta z jednej cytryny

Przygotowanie

1

Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 °C z funkcją grzania góra-dół. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć mąką.

2

Masło wraz z cukrem, 2 kroplami aromatu migdałowego i skórką z cytryny ucierać około 6 min. Dodać pokrojony w kostkę marcepan - dokładnie wymieszać.

3

W osobnej misce ubić jajka. Dodać je do masy maślanej, połączyć.

4

Do masy maślano-marcepanowej dodać wymieszane wcześniej mąki z proszkiem do pieczenia oraz mielone migdały. Całość ucierać około 5 min.

5

Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec około 55 min aż nabierze złotego koloru.

6

Wystudzić, udekorować np. plasterkami fig i cukrem pudrem.

Babka z marcepanem

 

(Wyświetlono 1 793 razy, 4 wyświetleń dzisiaj)

4 komentarzy

  1. www.krzywakromeczka.blogspot.com 29 września 2013 o 21:58

    Wygląda naprawdę fajnie 😉 zapisuje do wypróbowania

    Odpowiedz
  2. Anka 25 września 2013 o 14:37

    Świetny przepis , ale ile jajek?

    Odpowiedz
    1. admin 25 września 2013 o 22:21

      5 jajek

      Odpowiedz
  3. Andźka 24 września 2013 o 07:40

    Ale apetyczne ciacho! Jestem pewna, że zapach podczas pieczenia był nieziemski. Uwielbiam słodki marcepan 😉

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.