Koszyczki z wędzonym łososiem

Jako przykładna córka wędkarza, uwielbiam rybki :). O moich uzależnieniach od nich pisałam już w niejednym poście. Wierzcie mi rzadko tak mam, ale tylko myśląc o „fiszkach”:) mam ślinotok i zaraz chyba pobiegnę do lodówki po łososia, który jest w niej zawsze:) Dzisiejsza propozycja to świetna przystawka, wygląda bardzo efektownie i smakuje pysznie.

Zapraszam na koszyczki z ciasta filo z wędzonym łososiem i jogurtem z dużą ilością koperku. Przyznam, że tak szybko jak się je robi tak szybko znikają. Ja też już znikam bo mam ogromną ochotę na ……….. :) już mnie dobrze znacie :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki: (na 12 porcji)

1 opakowanie ciasta filo

200 g wędzonego na zimno łososia

250 g jogurtu greckiego

sok z połowy cytryny

sól i pieprz

koperek

2 łyżki roztopionego masła

Przygotowanie:

1. Nastaw piekarnik na temperatur 200 C z funkcja grzania góra-dół. Foremkę do muffinek wysmaruj masłem.

2. Ciasto filo pokrój na równe kwadraty o bokach 12 x 12 cm. Wykładaj płatami po koli foremkę każdy smarując pędzelkiem nasączonym masłem i przesuwając płaty względem siebie o kilka stopni. Na jeden koszyczek potrzebujemy 3-4 płaty ciasta filo.

3. Wstaw do piekarnika i piecz ok 3 min do momentu kiedy nabiorą złotego koloru. Wyjmij i ostudź (koszyczki bardzo łatwo wychodzą z foremki jeżeli jest ona uprzednio dobrze posmarowana masłem)

4. Jogurt wymieszaj z dwoma garściami koperku, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.

5. Do wystudzonych koszyczków wkładaj około 2 łyżek jogurtu oraz na wierzch wykładaj plastry łososia. Oprósz koperkiem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego :)









8 Responses

  1. marikodzi pisze:

    Kingo – przepis, jakie lubię najbardziej – efektowny, a nie trzeba spędzać wieków w kuchni no i napewno przepyszne! I zdjęcia jak zwykle boskie! Gdzie kupujesz ciasto filo (jestem z T.G.)? Pozdrawiam!

  2. Andźka pisze:

    Koszyczki są boskie!

  3. marta pisze:

    Kingo! w jakim sklepie można kupić ciasto filo?

  4. WioWiola pisze:

    Mam pytanie, czy pare godzin wczesniej moge zrobic takie koszyczki z jogurtem i lososiem ? Czy koszyczek namoknie od jogurtu ?

  5. Iwonka pisze:

    Czy można użyć ciasta francuskiego ?, ponieważ w Poznaniu w Starym Browarze ( tj Piotr i Paweł oraz Alma) nie było ciasta filo :(

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel