Fusilli ze szpinakiem i moja wygrana

Wolne dni uciekają mi tak samo szybko jak ucieka lato, kolejny miesiąc i pieniądze:) Nieuleczalny chwilowo brak czasu sprawia, że tylko grzebię w głowie za wspomnieniami z wakacji. Ale czy to wszystko mi przeszkadza? Nie! Cieszę się, że tyle się dzieję. Jestem podekscytowana tym co mnie czeka i korzystam z tego co niesie mi życie.

Ten tydzień dla mnie jest cudowny. Jak pisałam w poście „Polskie Pesto” jeszcze nigdy nic nie wygrałam,a tu taka niespodzianka. W tym wypadku dosłownie „marzenia się spełniają”.

Wygrałam wkonkursie  “BLOGERZY KOCHAJĄ OLEJ RZEPAKOWY” robot kuchenny KitchenAid w wyśnionym żółtym kolorze.

Kochani polecam Wam olej rzepakowy:) ja się w nim po takiej nagrodzie jeszcze bardziej zakochałam:)

Na dzisiaj pyszne danie – Fusilli ze szpinakiem i zielonym groszkiem – obowiązkowo z „oliwą północy”. Lekko, zdrowo i zielono!

DSC_5734

Składniki:

200 g makaronu razowego fusilli
400 g świeżego szpinaku
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 garście groszku zielonego
ser Pecorino
świeża bazylia
sól i pieprz
gałka muszkatołowa
olej rzepakowy
Przygotowanie:
1. Szpinak umyj i osusz, z blanszuj go we wrzątku przez około 30 sekund a następnie szybko przełóż do miski z zimna woda i lodem.
2. W mocno osolonym wrzątku ugotuj makaron al dente.
3. Na rozgrzana patelnie wylej olej, a następnie szybko obsmaż pokrojona w talarki cebulę i zmiażdżony czosnek.
4. Dodaj szpinak, groszek oraz odcedzony makaron i wszystko dokładnie wymieszaj doprawiając świeżo zmieloną sola, pieprzem i gałka muszkatołową.
5. Podawaj z serem Pecorino (można zastąpić parmezanem) i świeżą bazylią.

DSC_1819a

DSC_1834a

DSC_1839a

Smacznego:)









9 Responses

  1. eli_555 pisze:

    Gratuluję wygranej. Mikser jest super. Wiem że marzenia czasem się spełniają. Ja też taki wygrałam w zeszłym roku w konkursie od Bakal-a. Pozdrawiam Elżbieta.

  2. PaPPp pPPP*ppPatrycja MiziolePatrycja Miziolekk pisze:

    Myślałam, że to kapary a to zielony groszek :) Kinga, każde Twoje zdjęcie zachęca mnie do jedzenia! :) zazwyczaj Twoje potrawy modyfikuję wg tego co akurat mam w lodówce, ale przepisy są cudne :*

  3. Basia pisze:

    Gratuluję! Też marzy mi się taki mikser, jest fantastyczny :)

    Uwielbiam Twoje zdjęcia, mogłabym się w nie wpatrywać godzinami…:)

    • admin admin pisze:

      Basiu bardzo Ci dziękuję! nawet nie masz pojęcia jakie to dla mnie wyróżnienie kiedy ktoś zwraca na to uwagę:) dziękuję :)

  4. ona pisze:

    Gratuluje i obserwuje odkąd dowiedziałam się dzięki programowi masterchef, że prowadzisz bloga.
    Przyznam, że sama miałam ochotę na taką nagrodę, nie wiedziałm, że ten konkurs był popularny, a przecież mamy tyle zdolnych blogerów kulinarnych. W tym Ciebie mój masterchef :)

    • admin admin pisze:

      dziękuję Ci bardzo za te Ciepłe słowa :* zachęcam równiez do spróbowania sił w innych konkursach:) na tym przykładzie mogę śmiało powiedzieć że nie wierzyłam „w takie rzeczy” :)gorąco pozdrawiam :)

  5. Nieśka pisze:

    Uwielbiam razowy i żytni makaron, chociaż nie wszystkim one przypadają do gustu. I zielone, zielone, zielone! (szpinak nowozelandzki rośnie mi na balkonie;)). Pozdrawiam!

  6. kakasisikaka pisze:

    Gratuluję :)

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel