Ekspresowe batoniki FIT

To jeden z moich ulubionych batonów, aż dziwne, że dopiero teraz pojawił się na blogu. Nie dość, że jest zdrowy to robi się go ekspresowo. Przygotowanie zajmuje maksymalnie 5 min, a stan sytości i słodyczy pozostaje  o wileeeee dłużej. To idealna propozycja dla osób na diecie ponieważ nie ma w nich cukru, a za to znaleźć można wiele cennych składników. Smak możemy skomponować sami używając dowolnej kompozycji bakalii, ja podaję Wam mój ulubiony z dużą ilością migdałów, moreli, rodzynek i żurawiny. Batoniki te można przetrzymywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, w suchym miejscu  do tygodnia czasu. Polecam Wam te własnej roboty smakołyki:) 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki: (na około 20 trójkątnych batoników)

4 cienkie wafle bez dodatku cukru (ja użyłam naszych śląskich regionalnych Oblatów tradycyjnych bez cukru)*

100 g migdałów w łupinach

100 g suszonych moreli

100 g żurawiny suszonej ciętej

20 g rodzynek królewskich

Przygotowanie:

1. Wszystkie bakalie umieść w mikserze i zblenduj na zwartą masę. Miksuj tak długo aż zacznie tworzyć się kula.

2. Masę o grubości ok 1 cm wyłóż na wafel i przykryj ja z góry drugim waflem. Całość obciąż deską aby wafle przykleiły się do masy bakaliowej.

* OBLATY to pojedyncze, okrągłe wafle o różnych smakach, pieczone na Śląsku od końca XIX wieku. Ich wypiek zarówno w piekarniach jak i wielu śląskich domach odbywał się w żeliwnej, często zdobionej grawerem formie zwanej żelozkiem albo klyszczami. Delikatny aromat wafli uzyskuje się przez smarowanie form pszczelim woskiem oraz olejami o posmaku orzechów, migdałów, a nawet zamorskich korzeni. (tekst pochodzi ze strony producenta)
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)









18 Responses

  1. waniliowachmurka pisze:

    śliczności- pyszności:)

  2. kamaka26 pisze:

    Wyglądają pysznie :) a te wafle to nie są tzw. andruty?

  3. Paulina pisze:

    Pani Kingo można prosić o przepis na leczo? :)
    pozdrawiam

  4. PaPPp pPPP*ppPatrycja Patrycja MiziolekPatrycja Miziolek pisze:

    Nie no, niemożliwe że coś tak fajnego można zrobić w kilka minut!! jestem zaaaaaaaaaaaaaaachwycona, robię to!!! ale świetne, nie pomyślałabym, że te składniki po zmiksowaniu stworzą taką lepką masę :))

  5. http://limonkowy.blogspot.com/ pisze:

    Na pewno przetestuję ten przepis :-) Wyglądają cudnie i bardzo apetycznie!

  6. Julka pisze:

    Z pewnością przepyszne:-D
    Zaraz jutro wypróbuję.

  7. Jestesmy tym co jemyzJesJes jestJesteeśmy tym, co jemy :)Jestes pisze:

    Wykorzystałam to co miałam w domu i wyszło pysznie! :)

  8. Nik pisze:

    Droga Kingo
    „umieść w mikserze i zblenduj” Nozami do rozdrabniania czy koncowka do blendowania? Czy to roznica?
    Przepraszam, moze tendencyjne pytanie, ale nie jestem krolowa kuchni:)))
    Pozdrawiam

    • admin admin pisze:

      już podpowiadam – najlepiej nożami do rozdrabniania, jeżeli nie masz to można zblenować blenderem :)

  9. Monia pisze:

    Właśnie zrobiłam :) masa jest super klejąca. Zamiast migdałów użyłam orzechów włoskich. Teraz czekam, żeby spróbować :)
    Skubnęłam troszkę samej masy, pyyyychaaa!!! :)

  10. KateErskee pisze:

    czym mogę zastąpić oblaty? tak, zęby było bez przenicy… Jakieś pomysły? :)
    pozdrawiam, K.

  11. Ela pisze:

    Batony są rewelacyjne, moja rodzina jest od nich uzależniona :-) przede wszystkim wspaniała i zdrowa przekąska do pracy i szkoły. Z nadzieniem kombinuję w zależności co akurat mam w zapasie….

  12. Ewelina pisze:

    Pani Kingo.
    Druga słodkość z Pani bloga udana. Chyba założę manufakturę 😀
    Robiłam dzisiaj te batony z dodatkiem banana. Mistrzostwo.

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel