Tarta z morelami

Lato to zdecydowanie moja ulubiona pora roku. Uwielbiam kiedy w warzywniaku aż lada ugina się od owoców i warzyw, a ilość kolorów wprawia mnie w zawrót głowy. Nigdy nie potrafię zdecydować się tylko na jeden produkt i zawsze wychodzę z pełnymi torbami. Od kilku dni moją uwagę przykuwają morele. Dla mnie są niezwykle fotogeniczne i  smaczne.

W moich planach mam zrobienie z nich konfitury z melisą, lodów, i łososia z salsą. Na dzisiaj przygotowałam tartę z ciasta francuskiego zapiekaną z ciasteczkami Amaretti, kremem na bazie śmietany i złocistymi morelami z tymiankiem. Zapowiada się pyszne śniadanie i cudowny dzień. Dla mnie dzisiaj będzie wyjątkowy o czym przekonacie się zaglądając na mój profil FB.

DSC_4863

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

500 g świeżych moreli

3 żółtka

50 g ciasteczek Amaretti (można zastąpić herbatnikami lub innymi ciasteczkami)

30 g drobnego cukru

130 g śmietany kremówki

garść malin i borówek

kilka gałązek tymianku

Przygotowanie

1. Piekarnik nastaw na temperaturę 200 C z funkcją grzania góra dół.

2. Do formy na tartę o średnicy 25cm wyłóż ciasto francuskie, dociśnij do dna. Na ciasto wyłóż kawałek papieru i obciąż go grochem. Wsadź do piekarnika i piecz ok 15 min.

3. Żółtka ucieraj z cukrem pudrem ok 5 min do momentu, kiedy powstanie gęsta, biała masa, a cukier dobrze się rozpuści.

4. Śmietanę ubij na sztywno. Dodaj ubitą masę  z żółtek i wszystko dobrze połącz.

5. Ciasteczka Amaretti pokrusz. Wyjmij podpieczony spód z piekarnika, usuń groch i ponownie piecz jeszcze 5 min.

6. Morele umyj, usuń pestki i pokrój na ćwiartki.

7. Na podpieczony spód wysyp pokruszone ciastka, wyłóż morele i wszystko zalej masą ze śmietany i żółtek. Ciasto wstaw do piekarnika jeszcze na 10 min do momentu, kiedy masa zacznie robić się lekko złota. Wyjmij z piekarnika i wystudź.

8. Udekoruj malinami i borówkami oraz świeżymi listkami tymianku.

DSC_4862

DSC_4853

Smacznego:)

 

8.

 

 









9 Responses

  1. magdmagdamagdaaMmmm pisze:

    witam
    chciałam zapytać o jaką śmietanę chodzi, kremówkę? i jakiego typu to ciasteczka bo nie kojarzę takich może czymś zastąpię

    • Kinga pisze:

      Ciasteczka Amaretti to włoskie ciasteczka migdałowe. Powstają ze zmiksowanych migdałów, cukru i odrobiny kakao. Pozdrawiam :)

    • admin admin pisze:

      śmietana kremówka, ciasteczka Amaretti można zastąpić innymi np. herbatnikami lub nawet bułka tartą. Chodzi o to żeby masa jajeczno-śmietanowa nie zmiękczyła spodu.
      Dopisałam już wszystko w poście. Dziękuję:)

  2. Aniczka pisze:

    Tarty teraz w modzie :) A twoja wygląda bardzooo smacznie!

  3. agaj pisze:

    a ta średnica to jaka ? 😉

  4. magda pisze:

    A czy smietana to ma byc kremowka?

  5. Kinga Kornacka pisze:

    I prawidłowo, trzeba korzystać z sezonowych owoców! W dodatku taka kolorowa tarta bardzo apetycznie się prezentuje :)

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel