Karmelizowane banany z naleśnikami

Ten tydzień to dla mnie pasmo nieszczęść. Zaczęło się od awarii pieca, potem przyszła kolej na suszarkę do włosów, wirus który rozpanoszył się na dobre w komputerze, brak Internetu i świateł w skuterku, prawie nowy dywan który wrócił z pralni w stanie ruiny:). Przypominam, że jest dopiero wtorek. Jednak w całym tym powiedzmy „nieszczęściu” stała się dla mnie prawdziwa tragedia, karta pamięci z przygotowanymi w weekend zdjęciami tak sobie po prostu strzeliła. Cały dzisiejszy dzień odzyskiwałam utracone pliki i całe szczęście smaczne kąski się zachowały:)

Ten przepis powstał spontanicznie, kiedy w niedzielny wieczór mieliśmy ochotę na coś słodkiego. W moim domu zawsze są banany, które uwielbia Adam – koniecznie z Ekwadoru tylko jednego producenta:) – (to się nazywa przyzwyczajenie do marki :)) także deser powstał dosłownie w 10 minut i totalnie nas zachwycił. Smak ten chodzi cały czas za mną, mam już tysiące pomysłów na różne formy jego wykorzystania. Polecam ten przepis bo według mnie jest fantastyczny. Ja jadłam  banany w towarzystwie naleśników, a mój małżonek z domowymi lodami cytrynowo-lawendowymi.

Smacznego:)

Ilość porcji6 porcji

Składniki na ciasto naleśnikowe: (z przepisu wychodzi 6 sztuk o średnicy 24 cm)
 1 szklanka mąki
 1 szklanka mleka
 3 łyżki cukru
 2 jajka
 2 łyżki oleju
 1 szczypta soli
Składniki na karmelizowane banany: (2 porcje)
 2 banany
 3 łyżki cukru muscovado
 1 łyżka masła
 2 łyżki Metaxy
 ½ łyżeczki cynamonu
 50 ml śmietany kremówki (można pominąć)

1

Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego (mąkę, cukier,jajka, mleko, sól i olej) dobrze wymieszaj i odłóż na 10 min.

2

Naleśnik smaż na rozgrzanej patelni z nieprzywieralną powłoka z obu stron po ok 2 min z każdej. Olej w cieście powoduje że ciasto ładnie odchodzi od patelni i nie trzeba jej dodatkowo smarować tłuszczem.

3

Banany obierz ze skórki, przekrój wzdłuż i jeszcze w połowie. Z jednego banana otrzymasz 4 kawałki.

4

Na patelni rozgrzej masło, dodaj cukier muscovado i poczekaj chwilkę aż się rozpuści. Dodaj 2 łyżki metaxy i cynamon. Wymieszaj.

5

Na patelnię z rozgrzanym karmelem wrzuć banany i smaż je z każdej strony po około 1 minucie. (banany będą nadal jędrne, a karmel ładnie je oblepi)

6

Banany wyłóż na naleśniki. Do pozostałego na patelni syropu dodaj śmietankę, wymieszaj i polej sosem banany i naleśnika lub lody.

7

Nie musisz dodawać śmietanki możesz wykorzystać pozostały karmel.

Wartości odżywcze

Porcji 6

Składniki

Składniki na ciasto naleśnikowe: (z przepisu wychodzi 6 sztuk o średnicy 24 cm)
 1 szklanka mąki
 1 szklanka mleka
 3 łyżki cukru
 2 jajka
 2 łyżki oleju
 1 szczypta soli
Składniki na karmelizowane banany: (2 porcje)
 2 banany
 3 łyżki cukru muscovado
 1 łyżka masła
 2 łyżki Metaxy
 ½ łyżeczki cynamonu
 50 ml śmietany kremówki (można pominąć)

Przygotowanie

1

Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego (mąkę, cukier,jajka, mleko, sól i olej) dobrze wymieszaj i odłóż na 10 min.

2

Naleśnik smaż na rozgrzanej patelni z nieprzywieralną powłoka z obu stron po ok 2 min z każdej. Olej w cieście powoduje że ciasto ładnie odchodzi od patelni i nie trzeba jej dodatkowo smarować tłuszczem.

3

Banany obierz ze skórki, przekrój wzdłuż i jeszcze w połowie. Z jednego banana otrzymasz 4 kawałki.

4

Na patelni rozgrzej masło, dodaj cukier muscovado i poczekaj chwilkę aż się rozpuści. Dodaj 2 łyżki metaxy i cynamon. Wymieszaj.

5

Na patelnię z rozgrzanym karmelem wrzuć banany i smaż je z każdej strony po około 1 minucie. (banany będą nadal jędrne, a karmel ładnie je oblepi)

6

Banany wyłóż na naleśniki. Do pozostałego na patelni syropu dodaj śmietankę, wymieszaj i polej sosem banany i naleśnika lub lody.

7

Nie musisz dodawać śmietanki możesz wykorzystać pozostały karmel.

Karmelizowane banany z naleśnikami
(Wyświetlono 1 902 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

10 komentarzy

  1. Aga 16 sierpnia 2013 o 12:58

    Pycha pycha i jeszcze raz pycha!!! Kingo zachwyciłaś w Masterchefie a teraz zachwycasz swoim blogiem! Banany przygotowałam dla gości na swoje ur – byli zachwyceni! Wczoraj przygotowałam też wątróbke z Twojego przepisu – obłęd! Serdeczne pozdrowionka 😉

    Odpowiedz
    1. admin 16 sierpnia 2013 o 16:49

      Aga bardzo Ci dziękuję! ale się cieszę!!! dla mnie to największa radość jak komuś smakuje! dziękuję że korzystasz z przepisów :*

      Odpowiedz
  2. Angelika 30 lipca 2013 o 12:05

    Przepis świetny 🙂 szkoda,że nie dodajesz postów tak często jak kiedyś 🙁

    Odpowiedz
    1. admin 30 lipca 2013 o 21:47

      Angelika obiecuję poprawę, jednak teraz w firmie są urlopy, kończę kilka dużych projektów i wszystko wróci do normy. Sama jestem zła na brak czasu i taką mała ilość postów:( Pozdrawiam

      Odpowiedz
      1. Angelika 31 lipca 2013 o 21:00

        Rozumiem 🙂 Ale po prostu uwielbiam każdy Twój przepis 🙂

        Odpowiedz
  3. Marta- Taste Eat 26 lipca 2013 o 02:08

    boskie, obłędne i bardzo źle robią na moje dietetyczne „samozaparcie”:)

    Odpowiedz
  4. DelimaDeDemmaDeDelimamma 24 lipca 2013 o 09:20

    Problemami Kochana nie ma co się przejmować 😉 było minęło, po nich zawsze przychodzą pozytywy a czasami bez tych problemów nie zauważamy szczęścia, które nas otacza 🙂

    Deser pierwsza klasa, niby prosty a jednak ma coś w sobie !!!

    Buziaki

    Odpowiedz
    1. admin 24 lipca 2013 o 10:11

      dokładnie kochana:) wiesz co? mnie te nieszczęścia teraz po prostu rozbawiają:)

      Odpowiedz
  5. patrycja miziolek 24 lipca 2013 o 09:10

    Siedze w pracy i „najadam” się tymi zdjeciami 😀

    Odpowiedz
  6. Kinga Kornacka 24 lipca 2013 o 08:56

    Czy z lodami czy z naleśnikami juz czuję jak bardzo bym się tym zasłodziła! 😀

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.