Zapraszam na kolejny odcinek mojego kulinarnego VIDEO. Przygotowałam dla Was wątróbkę drobiową podaną na smażonym jabłku z karmelizowaną czerwoną cebulą.

Danie to jest bardzo szybkie w przygotowaniu, ładnie prezentuję się na talerzu a co najważniejsze smakuje fenomenalnie. Połączenie jabłka z wątróbką dla mnie jest sprawdzonym:), zestawieniem idealnym. Wątróbkę pod koniec smażenia podlałam octem balsamicznym, który powoduje po zredukowaniu, że jest onamiękka w środku a z zewnątrz ma chrupiąca skórkę. Podroby są niedocenione w naszym kraju, a według mnie to naprawdę znakomity składnik wielu dań. W moim domu jadło się je często dlatego w mojej kuchni też są one obecne.

Dla osób, które nie lubią wątróbki napiszę aby spróbowały choć mały kawałek. Tak było z moim mężem, który dzisiaj uwielbia to danie.

Zapraszam na filmik:)

Składniki: (porcja na 2 osoby)

300 g wątróbki drobiowej

1 jabłko

1 czerwona cebula

3-4 łyżki octu balsamicznego

80 g masła

garść cukru

sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Jabłko umyj, wydrąż i pokrój na plasterki grubości ok 3 mm.

2. Wątróbkę oczyść, umyj, i osusz.

3. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w talarki.

4. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i smaż na nim talarki jabłek do momentu kiedy będą miękkie jednak nadal jędrne. Odłóż na talerz.

5. Na osobną rozgrzaną patelnię wrzuć garść cukru i poczekaj aż się rozpuści. Wrzuć na niego czerwoną cebulę i równomiernie w nim obtocz. Dodaj 1 łyżkę octu balsamicznego, cały czas mieszając czekaj aż się zredukuje.

6. Na rozgrzaną patelnię na której smażyłeś  jabłka wrzuć osuszoną wątróbkę. Smaż ją ok 5-8 min doprawiając solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodaj 2 łyżki octu balsamicznego i ponownie poczekaj aż się zredukuje.

7. Na talerze wyłóż talarki jabłka, na nie usmażoną wątróbkę drobiową oraz karmelizowaną czerwoną cebulę. Posyp zieloną pietruszką.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)


4 comments on “Wątróbka doskonała – VIDEO odc. 2

  1. ulazgi on said:

    ja uwielbiam watróbkę, w połączeniu z jabłuszkiem jest pyszna, na pewno wypróbuję Twój przepis bo jestes ciekawa smaku który da ocet balsamiczny. filmik super, taki szczery, prawdziwy, mi podoba się bardzo :)

  2. Karolina on said:

    wygląda świetnie

  3. Karolina on said:

    z czym najlepiej podać taką wątróbkę na obiad?