Tort urodzinowy czekoladowo-truskawkowy

Ten tort zniknął dosłownie w 10 min. Powstał na życzenie mojej chrześnicy Natalki, która uwielbia czekoladę i truskawki. Taka mała, a jaka konkretna :)

Ciasto jest niesamowicie wilgotne , krem ekstremalnie truskawkowy, a całość fantastycznie się komponuje. Nic tylko obchodzić urodziny:)

Tort wygrał ten walkę z pancakesami na moim profilu FB – czyli dzisiaj specjalnie dla Was relacja i przepis. Dziękuję, że pomogliście mi się zdecydować :)

 

DSC_2521

Składniki na ciasto: (2 blaty o średnicy 20 cm)

165 g mąki pszennej tortowej

85 g kakao

1 łyżeczka sody oczyszczonej

250 g cukru

250 ml kefiru waniliowego (można użyć zwykły lub maślankę) ważne aby miał temperaturę pokojową

2 jajka

125 g roztopionego masła

Przygotowanie czekoladowych blatów:

1. Nastaw piekarnik na temperaturę 180C z funkcją grzania góra-dół i przygotuj dwie tortownice o średnicy 20 cm. Wyłóż je papierem, a boki posmaruj masłem.

2. Wszystkie suche składniki czyli: mąkę, kakao, cukier i sodę przesiej do miski.

3. W drugiej misce połącz kefir, jajka i masło wszystko dokładnie mieszając do połączenia składników.

4. Mokre składniki wlej do suchych i wymieszaj szybko i energicznie, tak aby powstało gładkie ciasto. Przełóż do przygotowanych foremek i piecz 35- 45 min do momentu suchego patyczka.

5. Wyjmij i wystudź.

DSC_2534

Składniki na krem:

500 g truskawek

3 łyżki cukru

3 łyżki żelatyny

3 łyżki wody

300 ml śmietany kremówki

250 g serka mascarpone

Przygotowanie kremu:

1. Truskawki, umyj, usuń szypułki i zmiksuj.

2. 3 łyżki żelatyny zalej wodą i odstaw. Truskawki podgrzej w rondelku z 3 łyżkami cukru. Dodaj do musu żelatynę i mieszaj do jej rozpuszczenia.

3. Truskawki przecedź przez sito aby usunąć pestki i większe kawałki owoców. Ostudź.

4. Zimną śmietanę kremówkę ubij na sztywno pod koniec dodając serek mascarpone i tężejące zmiksowane truskawki. Wszystko dokładnie wymieszaj *

Jeżeli śmietana jest za rzadka umieść miskę z kremem na 30 min w lodówce tak aby żelatyna zaczęła działać. Natomiast jeżeli jest bardzo ciepło zwiększ ilość żelatyny.

DSC_2552

Przygotowanie tortu i pozostałe składniki

500 g truskawek

listki mięty

czekoladowe serduszka

1. Wystudzone blaty, wyjmij z foremek. Jeżeli za bardzo się wypiekły zetnij nożem górę ciasta do równego.

2. Z foli aluminiowej zrób obręcz dookoła ciasta. (Ja zazwyczaj folię zaginam na 2 razy wtedy jest sztywniejsza i łapię z góry spinaczem lub klamerka na pranie :))

3. Umyte i obrane truskawki przekrój w pół i umieszczaj dookoła ciasta wewnętrzna ich częścią na zewnątrz.

4. Na tak przygotowany spód z truskawkami wyłóż przygotowany krem (jego 2/3), następnie kolejny blat czekoladowy.

5. Całość wykończ pozostałą 1/3 kremu, udekoruj truskawkami, listkami mięty i serduszkami z czekolady.

6. Tort schłodź w lodówce przynajmniej 1 godzinę.

DSC_2517

DSC_2497

DSC_2526

DSC_2552

DSC_2541

Smacznego:)









27 Responses

  1. Ola Niparko pisze:

    Tort jest obłędny Kiniuś :)
    Ja również uwielbiam czekolade i truskawki, więc wiem o czym mówi Twoja chrześnica.
    Truskawki i czekolada to połączenie idealne a jeżeli do tego dodam choć listek mięty to jestem w niebie. Dziś Ty mnie tam zabrałaś swoim tortem.

    Pozdrawiam i ściskam :*

  2. OlaOlaOlaOla pisze:

    oj, pięknie wygląda i super musiał smakować :) Może krem zrobię, choć do innego ciasta, ale na pewno nie będę cedzić truskawek, nigdy tego nie robię 😉

  3. ania pisze:

    Witam, czego mogę użyć zamiast serka mascarpone? Jestem w tym momencie za granicą i nie mogę tego serka znaleźć, a strasznie się na ten tort „napalilam” :) Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. :)

    • admin admin pisze:

      można użyć serka twarogowego tłustego dobrze zmielonego lub serka typu philadelphia ale należy zwiększyć wtedy ilość cukru.

  4. PPpPpppppPaulina pisze:

    dzięki za mega przepis na krem truskawkowy. Dam go do ciasta na białym biszkopcie, na wierzchu ułożę truskawki które poleję białą czekoladą posypię kokosem i migdałkami i poleję troszkę sosem truskawkowym. Kinia jesteś najlepsza!!! Dla mnie Ty jestes MasterChefem 😉 buzia papa

  5. bożena pisze:

    Tort udał się wspaniale a goście prosili o dokładki.Faktycznie ciasto wilgotne i niczym nie nasączałam.

  6. justy pisze:

    ja bede musiala zrobic bialy biszkopt .. zwiekszyc ilosc maki ?

  7. jhk pisze:

    na wczorajszej imprezce tort królował jest superowy dzięki

  8. Michalina pisze:

    Kinia, czy mogę upiec to ciemne ciasto w jednej formie a potem przeciąć na pół? Będę go robić na ten weekend. Czym masz polane te truskawki na wierzchu ciasta?

  9. njnukgjkijjkkiuhjy pisze:

    Witam serdecznie! Jak długo można trzymać ten tort w lodówce, żeby nadawł się jeszcze do zjedzenia?

  10. olxxi pisze:

    Czy przed podgrzaniem truskawek mogę je zblendować? i czy trzeba je przesiać?

  11. elaaa pisze:

    WItam,

    czy taki spód można zrobić też na dużek, prostokątnej blaszce?
    i podzielić na 3 części?
    żeby w środku były 2 warstwy masy. Truskawek brak ale myślę o mrożonych jagodach :)

    • admin admin pisze:

      spokojnie można użyć mrożonych jagód.
      oczywiście że można zrobić na prostokątnej blaszce jednak myślę że należy zwiększyć proporcję o połowę

  12. natmik pisze:

    czy można do środka masy powkładać pocięte na plasterki truskawki? czy nic sie nie stanie?

  13. Anka pisze:

    Witam :-)
    Czy można użyć mrożonych truskawek do tego kremu?

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel