Tort Amaretto

Ostatnio często pytacie mnie o przepisy na torty, także przedstawiam Wam niezwykle elegancki tort Amaretto dla fanów migdałów i delikatnego kremu.  Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu , jednak dobrze jest aby tort schłodził się i przegryzł przez 2-3 godziny w lodówce. Ja zazwyczaj dzielę sobie etapy przygotowania tortów na dwa. Dzień przed  piekę biszkopt, a na drugi przygotowuje krem i wykańczam tort.  Nie jestem zwolenniczką ciężkich kremów maślanych dlatego do tego użyłam serka mascarpone i śmietany kremówki. Mój tort był w wersji bezalkoholowej z likierem amaretto bez % jednak można spokojnie zrobić wersję typowo dla dorosłych :)

Niestety dzisiaj post bez zdjęć przekroju ciasta ponieważ tort ten był prezentem.

DSC_2026

Składniki na biszkopt:

5 jajek

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki pszennej

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

1. Przygotuj formę do pieczenia o średnicy 23 cm wykładając tylko dno papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na temperaturę 170 C z funkcją grzania góra-dół.

2. Białka oddziel od żółtek  i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubijając stopniowo dodawaj cukier tak aby postała gładka i błyszcząca masa.

3. Następnie ciągle ubijając dodawaj po kolei żółtka.

4. Mąki wymieszaj i przesiej do masy jajecznej. Wszystko delikatnie wymieszaj tak aby ciasto było jednolite.

5. Ciasto wylej do przygotowanej tortownicy i piecz ok  40 min w nagrzanym piekarniku. Przed zakończeniem pieczenia sprawdź czy wykałaczka umieszczona w cieście jest sucha jeżeli nie piecz ciasto jeszcze chwilę dłużej.

6. Kiedy patyczek będzie suchy wyjmij ciasto z piekarnika i rzuć nim o podłogę z wysokości ok 50-60 cm, a następnie wystudź.

DSC_2025

Składniki na krem:

500 g włoskiego serka mascarpone

300 ml śmietanki kremówki 30%

5 łyżek cukru pudru

150 ml bezalkoholowego likier Amaretto (można użyć likieru z %)

Przygotowanie:

1. Śmietanę ubij na sztywno pod koniec dodając do niej cukier puder.

2. Dodaj serek i likier i całość wymieszaj na gładką masę.

 

Składniki do przełożenia tortu i na jego dekorację:

40 ciastek Amaretti

czekoladowe ziarenka kawy

do przełożenia konfitura wiśniowa

do nasączenia blatów: 3/4 szklanki kawy wymieszanej z 100 ml likieru Amaretto

 

Przygotowanie Tortu:

1. Biszkopt przekrój ostrym nożem na 3 równe blaty.

2. Pierwszy blat nasącz delikatnie przygotowanym naparem z kawy i likieru. Posmaruj równomiernie konfiturą wiśniową i wyłóż na niego 1/3 kremu.

3. Przykry kolejnym blatem który ponownie należy nasączyć (już bardziej obficie) i rozsmarować równomiernie 1/3 kremu. Przykry ostatnim blatem biszkoptowym.

4. Pozostały krem rozsmaruj równomiernie na torcie.

5. Ciasto udekoruj ciasteczkami Amaretti i czekoladowymi ziarenkami kawy. Przed podaniem schłodź przez 2-3 godziny w lodówce.

DSC_2022
Smacznego:)









17 Responses

  1. Ewelina pisze:

    gdzie mozna kupic takie ciastka amaretto ?

  2. EwelkEwe pisze:

    Ostatnio w Biedronce :)

  3. Magdo pisze:

    Dlaczego-rzucić?

    • admin admin pisze:

      w czasie pieczenia powstają pęcherzyki powietrza w cieście. Kiedy biszkoptem rzucimy o podłogę pęcherzyki pękają a ciasto zostaje w miejscu i nie opada. Jakbyś zostawiła go bez rzucenia do stygnięcia opadałby ponieważ pękały by stopniowo wypełnione powietrzem przestrzenie. Istotne jest też nie smarowanie niczym brzegów blachy ponieważ to również trzyma ciasto „na wysokościach „

  4. Majka pisze:

    Gdzie można kupić czekoladowe ziarenka kawy? Jeszcze nigdzie nie spotkałam :)

  5. monika pisze:

    Kinguś, czy biszkopt wyciągamy gorący z piekarnika ? Rzucamy nim w foremce?
    Dziękuję z góry :)

  6. Zuzzzzzanna pisze:

    Piekna patera , gdzie mozna taką kupić?

  7. Nie sądziłam, że da się zapobiec opadaniu ciasta :)

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel