Pizza z gruszką, serami, orzechami i miodem

Ten przepis powstał podczas kręcenia Video „pizza jak z PIZZY HUT„, ponieważ miałam do wykorzystania więcej ciasta i inne cuda w kuchni.  Została ona nawet uwieczniona w ostatnich scenach filmu i często własnie o nią pytaliście oglądając ten odcinek.

Kompozycja smaków – idealna, zaskakująca i nietypowa.  Gruszka z roquefortem i camembertem to sprawdzony duet wzbogacona o orzechy i miód tworzy fantastyczne zestawienie. Musicie spróbować. Gwarantuję,  że nie pożałujecie.  Koniecznie podawać z rukolą lub listkami bazylii.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na ciasto: (z przepisu wychodzą 3 pizze o średnicy 20 cm)

1 szklanki ciepłej wody

1/4 szklanki mleka

1  łyżkę soli

4 szklanki mąki

1 łyżka cukru

25 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie suchych

2 łyżki oleju roślinnego (do ciasta)

Dodatki do pizzy:

1 gruszka

roquefort

camembert

płatki migdałów

garść orzechów nerkowca

3-4 łyżki miodu

pieprz

rukola lub bazylia

Przygotowanie pizzy:

1. Włóż drożdże, cukier, sól i mleko do miski. Dodaj wodę i dobrze wymieszać. Odstaw na dwie minuty.

2. Dodaj olej i ponownie zamieszaj.

3. Dodaj mąkę i wyrabiaj, aż wszystko dobrze się połączy ok 10 min.

4. Podziel ciasto na trzy kulki. Rozwałkuj każdą kulkę ciasta i umieścić na blaszce wysmarowanej masłem lub oliwą.

5. Zewnętrzną krawędź ciasta pokryj olejem. Umieść w ciepłym miejscu i pozostaw do wyrośnięcia na 1 do 1 1/2 godziny.

6. Gruszkę pokrój w plastry i rozłóż na wyrośniętym cieście, posyp roquefortem, plastrami sera camembert orzechami i cienką stróżką miodu polej wyłożone dodatki.

7. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 C z funkcja grzania góra-dół (termoobieg 200 C) około 20 min lub do momentu kiedy brzegi ciasta będą złote.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)









14 Responses

  1. ugotowanyStef pisze:

    yyyym pyyysznosci <3 robię z podobnym dodatkami, tyle że nie dodaję camemberta i nerkowców, a miód mieszam z ziarnami wanilli, polecam 😀 w mojej kuchni i tak wygrywa pizza z krewetkami tygrysimi, żółtymi pomidorkami koktalowymi, szypiorkiem, chilli, czosnkiem i mozzarelo 😀 bardzo poodbają mi się pani przpeisy i korzystam z podobnych źródeł, sam staram sie gotowac i proawdzić własnego bloga, ale póki co jestem uczniem i muszę z=mieć też czas an naukę, licze na spotkanie, ew jakieś warztaty z panią w przyszłosci
    Pozdrawiam i życzę smacznego 😉

  2. DelimaDeDemma pisze:

    Dla mnie najlepsze połaczenie z możliwych, czy to na pizzy, tarcie czy w sałatce :) Buziaki!!!

  3. Dosia pisze:

    Pani Kingo,
    Nie przepadam za serami pleśniowymi, może być mieszanka żółtych i białych?Myśli Pani, że będzie równie smaczne?

  4. Wiewiórawiewióra pisze:

    wspaniała pizza! mam w planach na sobotę :)

  5. Marta pisze:

    Kingo! Przepis na ciasto jest IDEALNY! Wcześniej oczywiście robiłam pizzę, ale w innych proporcjach składników, bez cukru etc. Twój przepis na dobre zagości w naszej kuchni. Bardzo dziękuję:-) Zainspirowana toskańskimi klimatami zmieniłam dodatki: szynka parmeńska, chorizo, mozzarella i na koniec pieczenia: połówki pomidorków koktajlowych, a przed podaniem porządna porcja oliwy i rukola. Pychota, jednak najważniejszym bohaterem było Twoje ciasto:-))) Pozdrawiam serdecznie!

    • admin admin pisze:

      Marto dziękuję za wypróbowanie przepisu i za komentarz:) sprawiłaś mi ogromna radość!
      Sama uwielbiam pizze z rukolą i oliwą:) i też tak ją często podaję
      Pozdrawiam

      • Marta pisze:

        Dzięki za odpowiedź:-) Pozdrawiam Cię serdecznie i przesyłam wyrazy uznania dla Twojej kulinarnej twórczości:-)))

  6. Bartłomiej pisze:

    Tak bez żadnego sosu na spodzie? Czy nie będzie za sucha? Czy to na pewno dobry pomysł? :)

    • admin admin pisze:

      bez żadnego sosu ponieważ gruszka jest już soczysta i do tego ser rozpuszcza się tworząc coś podobnego do sosu :)

  7. Karolina pisze:

    Kingo, bardzo ci dziękuję za przepyszne przepisy. Korzystam często z Twoich pomysłów i nigdy się nie zawiodłam. Wszystko wychodzi i jest bardzo smaczne, a pizza z gruszką i serami to P O E Z J A :) Próbując jej można poczuć szczęście na języku. To moje smaki :] Pozdrawiam….

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel