Zupa – krem z selera

Moja kuchnia nie żyła by bez selera:) Nie wyobrażam sobie bez niego smaku wielu potraw. Ponoć kiedyś uważano że przynosi szczęście. Coś w tym jest bo zawsze jak go zjem czuję się lepiej, tryskam energią i wiem że odżywiam się zdrowo. Mój mąż jest chyba jeszcze większym jego fanem:)

Seler ma bardzo dużo cennych składników, jest niskokaloryczny, przyspiesza trawienie, działa bakteriobójczo i uspokajająco- więcej o jego walorach możecie przeczytać tutaj. Moja zdrowa dieta uległa ostatnio pewnym modyfikacjom. Zaczęłam na kolację jeść warzywne zupy i powiem Wam że kg lecą, ja jestem najedzona i co najważniejsze – SMAKUJE MI TO!!! Mój mąż przyłączył się do mojej akcji i sam widzi już dobrodziejstwa nocnych zupek:) Wkrótce przestawię kolejne propozycje na zdrowe, lekkie kremy.

DSC_0863

składniki na 4 porcje:

1 duży seler

1 cebula

2-3 młode ziemniaki

2 gałązki selera naciowego

1,5 L buliony warzywnego

gałka muszkatołowa

2 łyzki oleju

sól i pieprz do smaku

orzechy makadamia

zielona pietruszka

przygotowanie:

1. W rondelku rozgrzej olej i zeszklij na nim pokrojona w kostkę cebulę.

2. Dodaj obrany, również pokrojony w kostkę seler i ziemniaki oraz pokrojone w paseczki łodygi selera. Obsmaż ok 2-3 min.

3. Zalej bulionem warzywnym i duś ok 20-30 min do momentu.

4.  Kiedy warzywa będą miękkie całość zmiksuj do momentu uzyskania gładkiego kremu. Jeżeli chcez aby zupa była jeszcze bardziej aksamitna dodaj łyżkę masła.

5. Dopraw gałką muszkatołową, sola i pieprzem. Podawaj z prażonymi orzechami makadamia i zielona pietruszką oraz tostami z chleba razowego.

DSC_0864

Smacznego:)









18 Responses

  1. Basia pisze:

    Hej :) Ja w zupie krem z selera zastępuję ziemniaki – 1 pietruszką jeszcze jednym kawałkiem selera i mlekiem kokosowym, dzięki czemu jest bardziej wartościowe a jednocześnie nadal pyszne i mniej kaloryczne – patrząc na to, że wcinasz zupy na kolacje ( tez tak robie :P) . A te orzechy muszę obczaić bo nigdy nie jadłam :)

    miłego Kinga! Pyszne zdjęcie!

  2. martu pisze:

    Przepis rewelacyjny, jednak nie wyszedł mi taki jak na zdjęciu ładny kremowy (kolor), tylko raczej brązowawy. Nie wiem gdzie błąd zrobiłam.

  3. Sylwia pisze:

    Zrobiłam – przepyszna !!!! Dzięki Kinga za inspiracje:)

  4. Pati pisze:

    Witam
    przepis zachęcający tylko nie chce dodawc ziemniaka.
    a proszę powiedzieć co jest oznaczeniem bulion warzywny ?
    bo ja totalna amatorka gotowania jedyna zupa jaka robie to brokuly gotuje wraz z kostka warzywna i cczosnkiem a później to blenduje :)

  5. asia pisze:

    Kolejny raz przygotowałem i kolejny raz raduje się podniebienie. I jeszcze niskokaloryczne. Takie zupy lubię 😀

  6. Dorotea pisze:

    Seler to polski żeń szeń

  7. Dorotea pisze:

    Zrobiłam dzisiaj, jest pyszna i bardzo prosta 😉 dziękuję za przepis.

  8. redcandypill pisze:

    Do tej pory nie byłam przekonana do selera w takiej postaci…ale przełamałam się, dziś zrobiłam ten krem i jest przepyszny!!!! Przepis już spisany do mojego prywatnego przepiśnika 😉 Pozdrawiam :)

  9. milka pisze:

    Modyfikacjom!!!! Prowadząc bloga, warto zadbać o poprawną pisownię.

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel