Rogaliki z marcepanem

W moim domu zawsze w lodówce jest ciasto francuskie. To dla mnie doskonały produkt, który sprawdza się zarówno na słono jak i na słodko. Na blogu prezentowałam już palmiery z masłem czosnkowym i szynką, tartę francuską oraz w ebooku „Ale Święta” paluchy z czarnym sezamem jako dodatek do barszczu.
W słodkiej wersji robię często ciastka wiatraczki, słodkie tarty i rogaliki. Najśmieszniejsze jest to, że uzmysłowiłam sobie, że to pierwsza słodka propozycja z ciasta francuskiego na blogu, a w mojej kuchni gości tak często! No nic, nadganiam zaległości i przedstawiam pyszne, szybkie rogaliki z marcepanem. Idealnie smakują podane z kremem cytrynowym, o którym ostatnio pisałam.
Chciałam Was również zaprosić do uważnego śledzenia mojego profilu na facebooku bo już za kilka dni szykuję dla Was małą niespodziankę.
To Wy inspirujecie mnie do nowych pomysłów i dajecie mi tyle radości!
Zapraszam:)
Smacznego:)+

Ilość porcji1 porcja

 1 opakowanie ciasta francuskiego
 200 g marcepanu
 1 jajko
 cukier perlisty

1

Piekarnik nastaw na temperaturę 200 C i przygotuj blaszkę do pieczenia wykładając ją papierem.

2

Ciasto francuskie pokrój na duże wąskie trójkąty.

3

Na każdy trójkąt wykładaj masę marcepanową i zwijaj zaczynając od dłuższego boku.

4

Wyłóż na przygotowaną blaszkę, posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp cukrem perlistym.

5

Piecz ok 20 min do momentu kiedy rogaliki będą miały złoty kolor.

Składniki

 1 opakowanie ciasta francuskiego
 200 g marcepanu
 1 jajko
 cukier perlisty

Przygotowanie

1

Piekarnik nastaw na temperaturę 200 C i przygotuj blaszkę do pieczenia wykładając ją papierem.

2

Ciasto francuskie pokrój na duże wąskie trójkąty.

3

Na każdy trójkąt wykładaj masę marcepanową i zwijaj zaczynając od dłuższego boku.

4

Wyłóż na przygotowaną blaszkę, posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp cukrem perlistym.

5

Piecz ok 20 min do momentu kiedy rogaliki będą miały złoty kolor.

Rogaliki z marcepanem
(Wyświetlono 1 801 razy, 2 wyświetleń dzisiaj)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.