Nanaimo Bars – Ciasto prosto z Kanady

Dzisiejszy przepis dostałam od mojego kuzyna z Kanady. Zapytałam go ostatnio czy wyśle mi „coś” co jest typowo tamtejszym specjałem. Dostałam przepis na Nanaimo Bars – jest bardzo prosty w przygotowaniu, bez pieczenia i smakuje bardzo ciekawie. Przepis na „spód” ciasta na pewno wykorzystam nie raz. Marek dziękuję Ci za pokazanie mi Kanady od kuchni :)
Poniżej historia tego przepisu którą otrzymałam wraz z nim.
Ciastka pochodzą z miasta „Ladysmith” w Brytyjskiej Columbii. Na południe od miasta Nanaimo w latach 50 tych gospodyni domowa, Pani Mabel Jenkins podała ten przepis do corocznego wydawnictwa Cowichan Women’sInstitute Cookbook”. Była to książka, która sprzedawano w tym rejonie na zbieranie funduszów dla miasta. Książka stała się popularna w wielu domach Brytyjskiej Columbii, i była sprzedawana w wielu kawiarniach na popularnej ulicy „Commercial Street” miasta Nanaimo. Turyści, szczególnie z Ameryki, którzy przypływali do Nanaimo w weekend na jachtach nazwali ten deser „Nanaimo Bars”. W tym okresie jeszcze, mieszkańcy miasta Nanaimo nazywali go „Mabel Bars”, po pani Mabel. Przepis ten był oficjalnie pierwszy raz wydrukowany w Ameryce w roku 1957. Oczywiście Nowojorczycy mówią, że przepis pochodzi od nich, ale nigdy tego nie udowodnili i do dzisiaj, deser nazywa się Nanaimo Bars i jest najpopularniejszym deserem w Kanadzie.

Składniki na spód:
½ szklanki masła
⅓ szklanki brązowego cukru
1 jajko
3 łyżki kakao
1¾ szklanki krakersów graham (można zastąpić herbatnikami)
1 szklanka wiórków kokosowych
½ szklanki płatków migdałów

Przygotowanie spodu:
1. Przygotuj foremkę 20 x 20 cm wykładając ją folią aluminiową.
2. Masło roztop na średnim ogniu. Dodaj brązowy cukier, kakao i wszystkie składniki dobrze połącz. Zdejmij z ognia i lekko przestudź.
3. Do masy dodaj rozbełtane wcześniej jajko* i dokładnie wymieszaj ok 2 min. (Masa nieco zgęstnieje)
4. Dodaj zmiksowane na bardzo drobno krakersy, kokosowe wiórki i migdały. Wszystko wymieszaj i wyłóż masą przygotowaną formę. Wstaw do lodówki na 30 min.

* jajko się zetnie w ciepłej czekoladzie także nie ma obaw przed spożyciem surowego. Dla większej pewności można postawić masę wymieszą z jajkiem na palnik i podgrzewać ok 2 – min aż zgęstnieje. Ważne jest to aby nie dodać jajka do zbyt ciepłej masy bo wtedy powstanie czekoladowa jajecznica:)

Składniki na krem:
⅓ szklanki masła
2 łyżki proszku budyniowego
¼ szklanki śmietanki 30% lub 36%
2 szklanki cukru pudru (ja dałam 1 i i tak krem był słodki)

Przygotowanie kremu: 1. Miękkie masło ucierać z proszkiem budyniowym i śmietanką aż powstanie gładka, puszysta, prawie że biała masa.
2. Dodać cukier i ucierać za pomocą miksera jeszcze ok 5 min.
3. Krem wyłożyć na schłodzony spód. Wstaw do lodówki na kolejne 30 min.

Składniki na polewę czekoladową
2 tabliczki gorzkiej czekolady
3 łyżki masła

Przygotowanie polewy: 
1.Czekoladę pokrój na drobne kawałki i umieść w szklanej misce. Dodaj masło i podgrzewaj na małym ogniu w kąpieli wodnej tzn. umieść miskę nad garnkiem z wodą.

Czekoladą polej przygotowane ciasto.

Smacznego:)









10 Responses

  1. ciacho pisze:

    proszek budyniowy tzn.budyń na surowo?

  2. Natalia pisze:

    1/2 szkalnki masła 1/3szklanki masła jakbyś mogła podać miej wiecej ile to bedZie w gramach bo szkalanka szklance nie rowna :)dzieki:)

  3. Natalia pisze:

    Ilość składników jest podana na foremke 20×20 tak? Czyli jakbym chciała zrobić ciasto na dużej blaszce to wszystkie składni x2? :)

  4. Zdjęcia i przepis naprawdę obiecujące. Już dodane do listy -do wypróbowania:)

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel