Deser kokosowo-limonkowy z tapioką

Ten deser to pomysł, który powstał podczas wspólnego gotowania z bratanicą Martą.  Stwierdziłyśmy, że obie uwielbiamy mleko kokosowe i limonki, a tapioka zafundowała nam niezłą zabawę. Przyjemny, egzotyczny w smaku i zabawny w swojej strukturze deser przypomina tropikalny budyń. Nie tylko on dzisiaj powstał ale również inne smakołyki, jak i pomysły dla najmłodszych które mam zamiar Wam wkrótce przedstawić. Oczywiście wszystkie zapowiedzi kolejnych niespodzianek stopniowo publikuję na moim fanpagu także zachęcam do śledzenia losów AleBabki :) Czerwiec zapowiada się bardzo pracowity :)

DSC_2111

Składniki na 3 porcje:

2,5 łyżki tapioki

3 łyżki cukru

1 puszka mleka kokosowego

1 limonka

100 ml wody

do dekoracji użyłam listków mięty i borówki

Przygotowanie:

1. Tapiokę umyj pod bieżącą wodą.

2. Mleko kokosowe wymieszaj z wodą, sokiem i skórką z limonki oraz cukrem. Dodaj wypłukaną tapiokę i całość gotuj na średnim ogniu ok 20 min do momentu kiedy tapioka zwiększy swoją objętość.

3. Przelej do szklanek i  udekoruj.

DSC_2103

DSC_2101

DSC_2087

Smacznego:)

 









2 Responses

  1. Capacitier pisze:

    Lubię wyglądtapioki, chętnie poznałabym też jej smak 😀

  2. Agniecha pisze:

    Wygląda pychotkowo! No i w dodatku na nienajtrudniejsze do zrobienia- nawet dla mnie! 😀
    Nigdy nie miałam do czynienia z tapioką, ale chętnie poznam jej smak, chyba.

    Pozdrawiam

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel