Ciasto z żółtek

W weekend majowy moja kuchnia była wielka cukiernią.  Powstały cudowne bezy, serniki i piękny tort komunijny. Niestety z powodu braku czasu nie dałam rady zrobić zdjęć. Po wypiekach zostało mi 15 żółtek więc aby dobrze i szybko je spożytkować powstało pyszne ciasto. Mój mąż powiedział dosłownie „to takie 100% ciasta”. Przepis na pewno będzie na stale w mojej kuchni.

Zapraszam

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 15 żółtek
 1 szklanka cukru
 100 ml ciepłej wody
 1 ⅓ szklanki mąki
 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki soli
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 1 skórka starta z jednej cytryny
 1 konfitura malinowa
 owoce

1

Żółtka ucieraj z cukrem za pomocą miksera na biała puszystą masę ok 7 min.

2

Dolewaj cały czas miksując ciepłą wodę - miksuj jeszcze ok 2 min. dodaj skórkę z cytryny.

3

Do masy z żółtek dodaj przesianą z proszkiem do pieczenia i solą mąkę. Wszystko wymieszaj aby miało gładką, jednolita konsystencje.

4

Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia  formy o średnicy 28 cm i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 175C z funkcją grzania góra-dół około 40 min lub do momentu kiedy wykałaczka umieszczona w cieście jest sucha.

Składniki

 15 żółtek
 1 szklanka cukru
 100 ml ciepłej wody
 1 ⅓ szklanki mąki
 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki soli
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 1 skórka starta z jednej cytryny
 1 konfitura malinowa
 owoce

Przygotowanie

1

Żółtka ucieraj z cukrem za pomocą miksera na biała puszystą masę ok 7 min.

2

Dolewaj cały czas miksując ciepłą wodę - miksuj jeszcze ok 2 min. dodaj skórkę z cytryny.

3

Do masy z żółtek dodaj przesianą z proszkiem do pieczenia i solą mąkę. Wszystko wymieszaj aby miało gładką, jednolita konsystencje.

4

Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia  formy o średnicy 28 cm i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 175C z funkcją grzania góra-dół około 40 min lub do momentu kiedy wykałaczka umieszczona w cieście jest sucha.

Ciasto z żółtek
(Wyświetlono 14 590 razy, 3 wyświetleń dzisiaj)

12 komentarzy

  1. Alicja 5 listopada 2018 o 17:22

    Pyszne ciasto. Zawsze miałam problem co tu zrobić z żółtek, które zostały z bezy 🙂 dziękuje za kolejny fajny przepis. Pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. admin 30 listopada 2018 o 17:33

      dziękuję za wypróbowanie przepisu i komentarz 🙂

      Odpowiedz
  2. basia 22 listopada 2017 o 15:09

    Witam , a czy można z tego ciasta zrobić roladę ze śmietaną . Będę robić ciasto z samych białek , więc zostanie mi trochę żółtek i pomyślałam o roladzie . Czy da się zrolować to ciasto .

    Odpowiedz
    1. admin 30 listopada 2017 o 23:20

      wydaje mi się że w tym przypadku może być problem gdyż ciasto jest bardzo delikatne

      Odpowiedz
  3. Emi 4 listopada 2017 o 17:41

    A czy można dodać jabłka? Niby taki biszkopt z jabłkami? ?

    Odpowiedz
    1. admin 4 listopada 2017 o 23:09

      tak – oczywiście

      Odpowiedz
    2. pinker 19 listopada 2019 o 15:21

      jaka konfitura do dekoracji?

      Odpowiedz
      1. Kinga Paruzel 19 listopada 2019 o 19:32

        malinowa

        Odpowiedz
  4. m@gda@ 10 kwietnia 2017 o 13:54

    czy można użyć mąki ryżowej, lub innej bezglutenowej?

    Odpowiedz
    1. admin 11 kwietnia 2017 o 16:30

      można ale ryżową lepiej wymieszać z jakąś inną mąką np. gryczaną

      Odpowiedz
  5. zagadka 29 stycznia 2017 o 17:58

    Nie widzę żadnego tłuszczu w przepisie. Tak ma być?

    Odpowiedz
    1. admin 30 stycznia 2017 o 10:34

      tak ma być – tak jak w biszkopcie 🙂 bez tłuszczu

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.