W weekend majowy moja kuchnia była wielka cukiernią.  Powstały cudowne bezy, serniki i piękny tort komunijny. Niestety z powodu braku czasu nie dałam rady zrobić zdjęć. Po wypiekach zostało mi 15 żółtek więc aby dobrze i szybko je spożytkować powstało pyszne ciasto. Mój mąż powiedział dosłownie „to takie 100% ciasta”. Przepis na pewno będzie na stale w mojej kuchni.

Zapraszam

DSC_1665

składniki:

15 żółtek

1 szklanka cukru

100 ml ciepłej wody

1 ⅓ szklanki mąki

1½ łyżeczki proszku do pieczenia

pół łyżeczki soli

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

skórka starta z jednej cytryny

konfitura malinowa

owoce

przygotowanie:

1. Żółtka ucieraj z cukrem za pomocą miksera na biała puszystą masę ok 7 min.

2. Dolewaj cały czas miksując ciepłą wodę – miksuj jeszcze ok 2 min. dodaj skórkę z cytryny.

3. Do masy z żółtek dodaj przesianą z proszkiem do pieczenia i solą mąkę. Wszystko wymieszaj aby miało gładką, jednolita konsystencje.

4. Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia  formy o średnicy 28 cm i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 175C z funkcją grzania góra-dół około 40 min lub do momentu kiedy wykałaczka umieszczona w cieście jest sucha.

DSC_1641

Smacznego:)


Comments are closed.