Rolada śląska i modra kapusta

Dawno nic nie publikowałam na blogu ponieważ w moim życiu ostatnio dzieje się wiele dobrego i złego.. Staram się nad wszystkim panować jednak czasami los sam za mnie decyduje.
Dzisiaj przepis na klasykę śląskiego domu. Jedno z ulubionych dań mojego męża. Teraz jak to pisze nasuwa mi się pewne wspomnienie na temat tej potrawy. Kiedy kilka lat temu mój mąż był operowany na wyrostek  pierwsze słowa jakie usłyszałam po jego powrocie z bloku operacyjnego: „jestem głodny daj mi roladę!” :)
Zapraszam na śląski łobiod :) czyli czyli niebo w gymbie dla mięsożerców:) !
Składniki na 5 sztuk
5 plastrów polędwicy wołowej o grubości ok 1 cm
musztarda francuska
chrzan
ogórek kiszony
kabanosy tłuste
biała cebula
sól
pieprz
mąka
masło klarowane
liść laurowy
ziele angielskie
1 L bulionu wołowo-drobiowego
Przygotowanie:
1. Mięso umyj i dokładnie osusz. Każdy płat mięsa roztłucz  tłuczkiem do mięsa pomiędzy dwoma kawałkami foli na jak najcieńszy  płat.
2. Mięso rozłóż na desce. Każdy płat mięsa posmaruj w kolejności chrzanem, musztardą.
3. Przy jednym z krótszych boków, przy jego końcu ułóż przekrojonego na pół kabanosa, ogórka kiszonego pokrojonego w słupki (na każdą roladę ok 2-3 kawałki), pokrojona w kosteczkę biała cebulę.
4. Rolady zwijaj, aby się trzymały zwiąż je bawełniana nicią lub wykałaczkami. Obtocz w mące i smaż na rozgrzanym  maśle klarowanym aż nabiorą złotego koloru.
5. Zalej bulionem, dodaj liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Duś ok 2 godzin na małym ogniu, aż będą miękkie.
6. Jeżeli sos jest za rzadki możesz go zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 3 łyżkach zimnej wody. Dodając tą mieszaninę do sosu i czekając aż się zagotuje.
7. Przed podaniem ściągnij nici.
Kluski śląskie – przepis tutaj
 
Modra kapusta 
1 główki czerwonej kapusta
100 ml czerwonego wytrawnego wina
1 mała cebula
1 obranego jabłka
3 śliwki kalifornijskie
50 g boczku
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i pieprz
1. Kapustę czerwoną poszatkować, opłukać zimną wodą i umieścić w garnku.
2. Dodać ok 100ml wina. Dusić ok 10-15 min.
3. Na patelni podsmażyć pokrojony w drobną kostkę boczek.
4. Kiedy cały tłuszcz się wytopi dodać pokrojone w kostkę jabłko, cebulę, i śliwki. Smażyć ok 3-4 min.
5. Kapustę skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Dodać wszystkie składniki z patelni.
6. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dusić do momentu, aż kapusta będzie miękka.

Smacznego:)









4 Responses

  1. Anna pisze:

    Mam pytanie – czy jeśli zrobię je wcześniej, to przy późniejszym odgrzewaniu nie zeschną się?

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel