Krem cytrynowo-waniliowy

No i cóż ja mam napisać. Wiem! Dzisiaj o relacjach damsko-męskich 🙂 czyli dlaczego ja uwielbiam wanilię, a on cytrynę. Wiele jest takich smaków, które nas różnią jednak połączone stanowią doskonałe małżeństwo. Tak jest i w tym wypadku! CYTRYNA – on uwielbia jej kwaśny smak, pasuje mu do wszystkiego.
Zgadam się, że jest nie zastąpiona w kuchni jednak mam w stosunku co do niej pewne ograniczenia:) Lubię ją jednak zjeść całej bym nie potrafiła.
WANILIA – nie wyobrażam sobie bez niej kremów, ciast, deserów. Ma nawet specjalne miejsce w lodówce. Odpoczywa sobie w drewnianym pudełeczku – prosto z Madagaskaru (jest najlepsza). Oj mogłabym wymieniać jej zalety. On uważa, że przesadzam z jej ilością wszędzie! Męczy go jej aromat! – nie rozumiem, no ale….
Abyśmy razem mogli się cieszyć naszymi ulubionymi smakami powstał cudowny krem cytrynowo-waniliowy.
Pasuje do rożnych deserów i ciast. Ja podałam go do bezy i do deseru o którym już niebawem.
Zapraszam:)

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 4 żółtka
 sok z jednej cytryny
 skórka strata z 2 cytryn
 1 szklanka cukru
 60 g masła
 2 łyżki skrobii kukurydzianej (można zastąpić ziemniaczaną)
 150 ml wody
 ziarenka z 1 laski wanilii

1

Skrobię kukurydzianą wymieszaj w wodą w rondelku.

2

Dodaj żółtka, skórkę i sok z cytryny, ziarenka z laski wanilii, masło pokrojone w  kostkę i cukier.

3

Mieszaj wszystko na średnim ogniu do momentu kiedy krem zgęstnieje.

4

Krem można przetrzymywać w lodówce do 5 dni.

Składniki

 4 żółtka
 sok z jednej cytryny
 skórka strata z 2 cytryn
 1 szklanka cukru
 60 g masła
 2 łyżki skrobii kukurydzianej (można zastąpić ziemniaczaną)
 150 ml wody
 ziarenka z 1 laski wanilii

Przygotowanie

1

Skrobię kukurydzianą wymieszaj w wodą w rondelku.

2

Dodaj żółtka, skórkę i sok z cytryny, ziarenka z laski wanilii, masło pokrojone w  kostkę i cukier.

3

Mieszaj wszystko na średnim ogniu do momentu kiedy krem zgęstnieje.

4

Krem można przetrzymywać w lodówce do 5 dni.

Krem cytrynowo-waniliowy
(Wyświetlono 912 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.