Tort z płatków owsianych

Kto powiedział że tort musi być przekładany kremem i zdobiony masą cukrową?
Nigdy nie przepadałam za takimi. Przyznam, że czasami robią na mnie wrażenie ale bardziej wizualne. Jestem zwolenniczką ciast „pięknych samych w sobie” tzn. takich które po wyjęciu z blachy już olśniewają. Tak jest z dzisiejszym przepisem na tort z płatków owsianych. Jest wilgotny, niesamowicie aromatyczny i odpowiednio słodki.
Co najważniejsze przygotowuje się go szybko i bardzo łatwo.
Zapraszam:)
Składniki:
250 g płatków owsianych błyskawicznych (ja użyłam na pół z jęczmiennymi)
200 g cukru
100 g masła
2 jajka
3 łyżki mąki
1/2 paczki proszku do pieczenia
sok i skórka z cytryny
3 łyżki  rumu (lub innego alkoholu)
1 olejek rumowy lub migdałowy
szczypta soli
3 łyżki płatków owsianych do obsypania formy
do przybrania dowolne owoce – ja użyłam mango, truskawki i melisę
Przygotowanie:
1. Piekarnik nastawić na temperaturę 175 C – funkcję grzania góra-dół. Przygotować blachę o średnicy 24 cm – dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować masłem i obsypać płatkami owsianymi.
2. Płatki owsiane dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia w osobnej misce. Odłożyć
3. Miękkie masło, jajka i cukier ucierać za pomocą miksera tak długo aż powstanie gładka i jednolita masa.
4. Do masy dodać mąkę, alkohol, sok i skórkę z cytryny, szczyptę soli i  olejek cały czas miksując dodać na sam koniec płatki owsiane wymieszane z proszkiem do pieczenia.
5. Ciasto przelać do wcześniej przygotowanej formy i piec 45 min w temp 175 C.
6. Kiedy ciasto będzie już gotowe należy je wystudzić i polać lukrem cytrynowym oraz udekorować owocami.

Lukier cytrynowy
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny
Cukier przesiać przez sitko i ucierać z sokiem tak długo aż powstanie gładka, błyszcząca masa. Jeżeli jest za gęsty można dodać więcej soku lub wody.

Uwaga:  ciasto można dowolnie modyfikować dodając do niego różne bakalie.
Ciasto na początku urośnie jednak potem osiądzie także nie martw się – tak ma być:)

Smacznego:)









2 Responses

  1. Iwona C. pisze:

    Hej Kinga czy ten tort nie jest za słodki? 200g cukru to trochę dużo?

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel