Tort czekoladowo-waniliowy

Kolejna propozycja na Kinder Party. Wersja bardziej klasyczna w porównaniu do tortu tęczowego jednak ozdobiona tym co dzieci lubią najbardziej czyli kolorowymi, pastylkami, dropsami i cukrowymi serduszkami.
Biszkopt zrobiony z niezawodnego przepisu został przełożony kremami czekoladowym i waniliowym oraz konfiturą malinową i kruszonymi bezami.
Zapraszam
 
Składniki na biszkopt: (tortownica o średnicy 26cm)

7 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

1. Piekarnik nastawić na temperaturę 170 C z funkcją grzania góra-dół.

2. Blaszkę o średnicy 26 wyłożyć papierem do pieczenia – dno i boki.
3. Mąki wymieszać w osobnej misce.
4. Białka ubić ze szczypta soli na sztywna pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając.

5. Cały czas ubijając dodawać po kolei żółtka. Do masy dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać najlepiej mikserem na wolnych obrotach.

6. Ciasto wylać do przygotowanej formy i piec 40-50 min do momentu suchego patyczka
7. Ważne!!!! Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.
8. Biszkopt wyciągnąć z formy kiedy całkowicie ostygnie.
Składniki na krem czekoladowy:
300 g miękkiego masła
5 łyżek kakao
150 g cukru pudru
Przygotowanie:
Masło utrzeć na puszysty krem za pomocą miksera, dodać stopniowo cukier i kakao.
Składniki na krem waniliowy:
300 g miękkiego masła
100 g cukru pudru
łyżeczka soku z cytryny
laska wanilii
Przygotowanie:
Masło utrzeć na puszysty krem za pomocą miksera, dodać stopniowo cukier, miąższ wydrążony z laski wanilii i sok z cytryny.
Ponad to:
1 słoik konfitury malinowej
1 opakowanie bezików
2 opakowanie lentilek lun M&M
garść cukierków pudrowych
Przygotowanie Tortu:
1. Biszkopt przekrój na 3 równe blaty.
2. Pierwszy blat umieść na paterze i wyłóż na niego 2/3 kremu czekoladowego. Przykryj drugim blatem.
3. Na kolejny blat wyłóż pozostałe 1/3 kremu, następnie konfiturę malinową a na nią pokruszone bezy. Przykryj ostatnim blatem. Cały tort dokładnie obłóż kremem waniliowym i udekoruj dropsami oraz kolorowymi czekoladkami.
Tort najlepiej smakuje po 2 godzinach kiedy   wszystkie smaki dobrze się połączą.

Smacznego:)









6 Responses

  1. Marta Czogała pisze:

    pyszny tort! zrobiłam go wczoraj dodając jeszcze masę z tortu orzechowego i wyszedł przepyyyyszny! :)

  2. paulina pisze:

    A ile waży ten tort ?

  3. Magdalena pisze:

    jaka była pojemność szklanek do przygotowania biszkoptu mąki i cukru?

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel