Świąteczny wieniec

Dzisiaj pomysł i przepis na inne świąteczne danie. Prosty w przygotowaniu, bardzo efektowny i wyśmienity wieniec drożdżowy. Aby jego smak był wyjątkowy wzbogaciłam go o pastę z suszonych moreli i migdały.
Pięknie się prezentuje, w sam raz na Wielkanocny stół.
Jestem ciekawa jakie są obowiązkowe potrawy które goszczą w Twoim domu podczas tych świąt?
Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 Składniki na masę morelową:
 1 szklanka suszonych moreli
 1 szklanka soku jabłkowego
 miód lub cukier do smaku
Składniki na ciasto:
 20 g świeżych drożdży lub paczka 7 g suszonych
 1 szklanka ciepłej wody
 6 łyżek cukru
 4 szklanki ciepłej mąki typ 500 (miskę z mąką ustawić na kaloryferze) -można pominąć też wyjdzie.
 3 jajka
 1 łyżeczka soli
 migdały w płatkach do dekoracji
 cukier puder do dekoracji

Masę morelową:
1

Suszone morele zalewamy szklanka soku z jabłek i dusimy na średnim ogniu około 15 -20 min. Do momentu aż wchłoną cały sok.

2

Dodajemy do smaku miodu lub cukru i miksujemy blenderem do momentu  uzyskania gładkiej masy.

3

Odkładamy do wystudzenia

Ciasto:
4

Przygotować rozczyn mieszając ze sobą drożdże, letnią wodę, 1 łyżkę cukru i 1/2 szklanki mąki. Odstawić na 10 min.

5

Do rozczynu dodać pozostały cukier i 2 jajka. Wszystko mieszamy trzepaczką lub mikserem ok 1 min.

6

Dodajemy pozostałą mąkę i sól. Ugniatamy ciasto ok 10 min aż będzie gładkie i elastyczne. Można podsypać mąką jednak nie dodawaj jej zbyt dużo bo ciasto zrobi się twarde.

7

Ciasto uformować w kulę, oprószyć mąką, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na ok 20 min.

8

Po 20 min uderz pięścią w ciasto. Stolnice podsyp mąką i rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach ok 25 x 45 cm.

9

Na tak przygotowane ciasto wyłóż masę morelową, posyp ją dodatkowo płatkami migdałów.

10

Ciasto zwijaj w rulon wzdłuż dłuższego boku.  Uformuj pierścień, mocno łącząc brzegi.

11

Przełóż wieniec na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

12

Ostrym nożem ponacinaj ciasto co 2 cm do 1/3 głębokości. Przykryj wilgotnym, bawełnianym ręczniczkiem i odstaw na 45 min w ciepłe i nieprzewiewne miejsce.

13

Kiedy ciasto wyrośnie (podwoi swoja objętość ) posmaruj je rozbełtanym jajkiem, posyp płatkami migdałów i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C na około 30 min z funkcją grzania góra-dół. Do momentu aż będzie miało ładny złoty kolor. Możesz sprawdzić patyczkiem czy jest suche w środku. Jeżeli nie to zostaw je trochę dłużej w piekarniku a jeżeli tak to wyjmij i wystudź.

14

Podawaj posypane cukrem pudrem.

Składniki

 Składniki na masę morelową:
 1 szklanka suszonych moreli
 1 szklanka soku jabłkowego
 miód lub cukier do smaku
Składniki na ciasto:
 20 g świeżych drożdży lub paczka 7 g suszonych
 1 szklanka ciepłej wody
 6 łyżek cukru
 4 szklanki ciepłej mąki typ 500 (miskę z mąką ustawić na kaloryferze) -można pominąć też wyjdzie.
 3 jajka
 1 łyżeczka soli
 migdały w płatkach do dekoracji
 cukier puder do dekoracji

Przygotowanie

Masę morelową:
1

Suszone morele zalewamy szklanka soku z jabłek i dusimy na średnim ogniu około 15 -20 min. Do momentu aż wchłoną cały sok.

2

Dodajemy do smaku miodu lub cukru i miksujemy blenderem do momentu  uzyskania gładkiej masy.

3

Odkładamy do wystudzenia

Ciasto:
4

Przygotować rozczyn mieszając ze sobą drożdże, letnią wodę, 1 łyżkę cukru i 1/2 szklanki mąki. Odstawić na 10 min.

5

Do rozczynu dodać pozostały cukier i 2 jajka. Wszystko mieszamy trzepaczką lub mikserem ok 1 min.

6

Dodajemy pozostałą mąkę i sól. Ugniatamy ciasto ok 10 min aż będzie gładkie i elastyczne. Można podsypać mąką jednak nie dodawaj jej zbyt dużo bo ciasto zrobi się twarde.

7

Ciasto uformować w kulę, oprószyć mąką, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na ok 20 min.

8

Po 20 min uderz pięścią w ciasto. Stolnice podsyp mąką i rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach ok 25 x 45 cm.

9

Na tak przygotowane ciasto wyłóż masę morelową, posyp ją dodatkowo płatkami migdałów.

10

Ciasto zwijaj w rulon wzdłuż dłuższego boku.  Uformuj pierścień, mocno łącząc brzegi.

11

Przełóż wieniec na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

12

Ostrym nożem ponacinaj ciasto co 2 cm do 1/3 głębokości. Przykryj wilgotnym, bawełnianym ręczniczkiem i odstaw na 45 min w ciepłe i nieprzewiewne miejsce.

13

Kiedy ciasto wyrośnie (podwoi swoja objętość ) posmaruj je rozbełtanym jajkiem, posyp płatkami migdałów i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C na około 30 min z funkcją grzania góra-dół. Do momentu aż będzie miało ładny złoty kolor. Możesz sprawdzić patyczkiem czy jest suche w środku. Jeżeli nie to zostaw je trochę dłużej w piekarniku a jeżeli tak to wyjmij i wystudź.

14

Podawaj posypane cukrem pudrem.

Świąteczny wieniec
(Wyświetlono 598 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

2 komentarzy

  1. Ela 31 marca 2017 o 17:54

    Czy przepis pochodzi z książeczki „Smaki Ameryki” z serii Biblioteczka Poradnika Domowego? Dawno temu piekłam podobne ciasto, zgubiłam przepis, a chciałabym go odtworzyć. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    1. admin 2 kwietnia 2017 o 18:40

      oj napewno nie 🙂 sama staram się wymyślać przepisy

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.