Moja dieta czyli co jem na obiad

Jak już wiecie postanowiłam w Nowym Roku coś ze sobą zmienić. Czasami mi to wychodzi a czasami nie:) jednak staram się zdrowo odżywiać i zabierać ze sobą jedzenie do pracy.  Często na moim  stole goszczą sałaty dzisiaj proponuję wersję z grillowanym kurczakiem i pysznym dressingiem.
Zapraszam:)

Składniki dla 1 osoby
1 filet z piersi kurczaka
słodka i ostra papryka w proszku
sól
pieprz
1 pomidor
po kilka listków 3 gatunków sałat (ja użyłam: roszponki, sałaty rzymskiej i sałata radicchio)
1/2 papryki żółtej
4 pieczarki
1/2 czerwonej cebuli
chleb pełnoziarnisty (na zdjęciu przedstawiam wersję z chlebem pszennym)
olej rzepakowy
1 łyżka masła
dressing:
1 łyżka miodu
1 łyżka cytryny
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka musztardy francuskiej
1 łyżka musztardy Dijon
sól i pieprz
Wszystkie składniki wymieszać.
Przygotowanie:
1. Filet z piersi kurczaka osuszyć ręcznikiem papierowym. Paprykę ostrą i słodką oraz olej wymieszać i natrzeć tym kurczaka.
2. Kurczaka smażyć na patelni teflonowej grillowej. Na osobnej patelni podsmażyć pieczarki na maśle (1/2 łyżki) oraz na kolejnej grzanki z chleba również z pozostałą ilością masła.
3. Sałatę poszarpać i ułożyć na talerzu. Na nią wyłożyć pokrojonego w ćwiartki pomidora oraz paski żółtej papryki i krążki czerwonej cebuli. Wszystko posolić i popieprzyć.
4. Na warzywa wyłożyć pokrojoną pierś kurczaka i podsmażone pieczarki. Ozdobić grzankami.
5. Całość polać przygotowanym dressingiem.

Smacznego:)









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel