Kurczak po chińsku 在中国鸡

Dzisiejszy przepis to jedno z moich ulubionych dań. Mistrzynią w jego przygotowaniu jest moja Mama.
Z kulturą Chin zapoznał mnie mój Tata który spędził tam trochę czasu. Ze swoich podroży przywoził smakołyki, pałeczki, porcelanowe miski z łyżeczkami do zup i cudowne materiały. Do dziś mamy śliczne haftowane, jedwabne szlafroki ze smokiem na plecach, bluzeczki z pięknie malowanymi guzikami i chińską ręcznie zdobioną porcelanę. Za każdym razem podziwiam kunszt wykonania i jakość materiałów. Dla mnie to niesamowita pamiątka i powrót do wspomnień za każdym razem kiedy jem np. zupę chińską. Mój kurczak po chińsku to taka udomowiona wersja ze składników które jestem w stanie dostać w moim mieście. Jest bardzo szybki do zrobienia a przy tym bardzo smaczny.
Zapraszam
Składniki:
2 piersi kurczaka
1 l bulionu warzywnego
1/2 opakowania mrożonki chińskiej
2 ząbki czosnku
sos sojowy
sól
papryka ostra
curry
pieprz świeżo mielony
tabasco
300 g przecieru pomidorowego (passaty)
2-3 łyżki oleju
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki wody
Dodatek:
ryż biały długoziarnisty
curry
słodka czerwona papryka w proszku
1 łyżka masła
Przygotowanie:
1. Pierś kurczaka wymyć, osuszyć i pokroić w paseczki lub kostkę. Posypać curry, papryką i solą. Pozostawić w lodówce na 1 godzinę.
2. Na patelni rozgrzać olej. Dodać 2 ząbki czosnku w łupinach przekrojonych w poprzek na 2 połówki.
3. Dodać kurczaka i równo obsmażyć z każdej strony.
4. Na patelnię z kurczakiem wrzucić pół opakowania mrożonki chińskiej, zalać bulionem, doprawić sola, pieprzem  tabasco, sosem sojowym i przecierem pomidorowym. Dusić ok 15-20 min.
5. Ugotować ryż wg instrukcji na opakowaniu.
6. W połowie szklanki wody rozpuścić łyżeczkę maki ziemniaczanej. Dodać ją do sosu cały czas mieszając. Sos zgęstnieje.
7. Ugotowany ryż doprawić słodką papryka, curry i łyżka masła.
8. Podawać ze świeżą miętą.
Smacznego:)









2 Responses

  1. Kuchara pisze:

    300g przecieru pomidorowego to chyba jakas pomyłka?

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel