Kotlet i Avocado

Kotlety wieprzowe z panierce z parmezanu i bułki tartej a do tego sałatka z avocado i mozzarellą – tak wyglądała nasza szybka, sobotnia kolacja. Nie jest dietetycznie ale mój mąż uwielbia kotlety :) a ja avocado więc powstało coś takiego. Bardzo fajne i proste danie.
Zapraszam:)

składniki na 2 porcje
2 kotlety wieprzowe
4-5 łyżek bułki tarta
3 łyżki startego parmezanu
żółtko
śmietana 30%
mąka pszenna
sól
pieprz
masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
1. Kotlety wyjmij z lodówki ok 30 min przed smażeniem.
2. Wysusz za pomocą ręcznika papierowego. Tłuczkiem do mięsa  rozbij kotlety wkładając je w folię spożywcza na grubość ok 0,5 cm
3. Posól i popieprz. Następnie każdy kotlet  obtocz w mące, następnie maczaj w żółtku rozbełtanym ze śmietaną i na końcu w panierce (bułka tarta wymieszana z parmezanem).
4. Kotlety smaż na mocno rozgrzanym maśle klarowanym po kilka minut z każdej strony aż panierka będzie miała ładny złoty kolor.
Składniki na 2 porcje sałaty:
2 garście rukoli
4-5 rzodkiewek
1/2 avocado
kilka sztuk kuleczek mini mozzarelli
kiełki rzeżuchy
dressing:
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka musztardy Dijon
szczypta cukru
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz
Wszystkie składniki dressingu wymieszać razem.
Przygotowanie:
1. Avocado obrać i pokroić w cienkie plasterki. Rzodkiew pokroić na talarki.
2. Na talerz wykładać rukolę, na nią plasterki avocado i rzodkiewek. Wyłożyć kuleczki mini mozzarelli.
3. Polać dressingiem, posypać kiełkami rzeżuchy, posolić i popieprzyć.
Sałatkę podawać z kotletem w panierce z parmezanu.

Smacznego:)









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel