Genialne pierogi!

Myśl gruzińska, serce włoskie a wykonanie polskie. To tak w skrócie o dzisiejszym daniu, które moim zdaniem jest bardzo nietypowe ale jakże udane.
Słyszeliście kiedyś o chinkali? To gruzińskie pierożki formowane w bardzo ciekawy sposób. Danie to przygotowuje się z surowego mięsa mielonego (zazwyczaj z baraniny). Podczas gotowania w sakiewkach tworzy się aromatyczna zupa. Pierożki te powinno się jeść w specjalny sposób polegający najpierw na nagryzieniu i wyssaniu płynu.
Moja wersja jest nieco inna bo jako farszu użyłam ragu bolognese, polałam obficie masłem i posypałam parmezanem. Zapraszam na pierożka:)

Składniki na ragu:
500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowe
1/4 szklanki czerwonego wina -dodałam brandy bo wina nie miałam
2 cebule
3 ząbki czosnku
świeża bazylia
pomidory w puszcze
suszone pomidory
chili
olej
sół
pieprz
tymianek
oregano
zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:
1. cebulę z czosnkiem pokrojoną w drobną kostkę podsmażam na 3 łyżkach oleju
2. dodaję mięso i smażę aż ładnie się zarumieni, dodaję drobno posiekane chili (jeśli nie macie można użyć przyprawy w proszku), suszone pomidory i świeżo posiekaną bazylię
3. podlewam 1/4 szklanki brandy i duszę ok 10 minut,
4. dodaję pomidory w puszce i gotuję jeszcze kilka minut,
5. doprawiam do smaku solą i pieprzem oraz ziołami: oregano, tymianek, zioła prowansalskie
6. odstawiam aby się przegryzło

jeśli farsz jest zbyt płynny dodaj do niego łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 100 ml zimnej wody

Składniki na ciasto:
3,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie ciasta:
1. Mąkę, sól umieść w misce, dodaj tyle wody ile zabierze ciasto. Wyrabiaj do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Możesz podsypać mąką jednak nie dawaj jej za dużo bo ciasto będzie twarde.
2. Ciasto odłóż na 20 min w ciepłe miejsce aby odpoczęło.
3. Ciasto wałkuj na podsypanej mąką stolnicy i wycinaj miska o średnicy ok 15 cm krążki.
 
Dodatkowe składniki:
masło
ser tarty parmezan

Przygotowanie pierożków

1. Na przygotowane 15 cm krążki z ciasta wykładaj centralnie farsz boloński.
2.  Pierożki sklejaj zakładając ciasto co 05,cm tworząc sakiewkę.
3. Gotuj pierogi w osolonej wodzie przez ok 5-8 min aż wypłyną.
4. Wykładaj na talerz, polej roztopionym masłem i posyp parmezanem.

Smacznego:)









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel