Ciasto z piwem i popcornem – ciasto dla chłopa:)

Tak, tak! takie ciasto dla mężczyzny:) dlaczego? Bo jego głównym składnikiem jest uwielbiony trunek płci przeciwnej – piwo! Aby w pełni mogło pełnić rolę pożywienia dla samca wzbogaciłam je o popcorn. I wiecie co?
Jest genialne nie tylko dla „niego” ale  i dla „niej”.  Pięknie wyrasta, przy krojeniu czuć zapach piwa, a wykończenie frostingiem jest po prostu golem 🙂
Przepis ten to nieco zmodyfikowana wersja ciasta Nigelli Lawson. Ona użyła piwa Guinness i ogromnej ilości cukru. Ja użyłam piwa ciemnego z miodem i o wiele mniej słodkości. Wykończenie popcornem daje fantastyczny smak i efekt.
Zachęcam do wypróbowania:)
Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 200 g cukru
 60 g kakao
 250 g masła
 250 ml ciemnego piwa ja użyłam takiego które kupiłam w Żabce http://ocen-piwo.pl/upload/celtyckie-ciemne-miodowe.png
 140 ml śmietany 18%
 2 jajka
 nasiona z 1/2 laski wanilii
 275 g mąki pszennej
 2 łyżeczek sody
Składniki na frosting:
 100 g miękkiego masła
 200 g serka śmietankowego do kanapek
 100 g cukru pudru
 2 łyżki soku z cytryny

1

W rondelku podgrzej piwo z masłem (do jego roztopienia).

2

Dodaj do ciepłej masy cukier i kakao. Odstaw do wystudzenia.

3

Śmietanę 18 %, jajka i wydrążone z 1/2 laski wanilii ziarenka miksuj ok 5-6 min aż powstanie biała masa.

4

Do masy jajecznej dodaj wystudzoną piwna masę i dokładnie wymieszaj.

5

Make wymieszaj z sodą i przesiej ją do ciasta. Delikatnie wymieszaj. Przełóż do formy o średnicy ok 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok 50 min w temp 180 C z funkcja grzania góra-dół. (sprawdź ciasto patyczkiem czy nie jest surowe, jeżeli tak trzymaj do momentu kiedy patyczek będzie suchy). Wystudzić na kratce.

Frosting:
6

Masło utrzeć z serkiem na gładką masę.

7

Dodawać stopniowo cukru pudru cały czas mieszając.

8

Pod koniec dodać sok z cytryny i wszystko dobrze wymieszać. Jeżeli jest za płynne daj na chwilkę do lodówki.

Składniki

 200 g cukru
 60 g kakao
 250 g masła
 250 ml ciemnego piwa ja użyłam takiego które kupiłam w Żabce http://ocen-piwo.pl/upload/celtyckie-ciemne-miodowe.png
 140 ml śmietany 18%
 2 jajka
 nasiona z 1/2 laski wanilii
 275 g mąki pszennej
 2 łyżeczek sody
Składniki na frosting:
 100 g miękkiego masła
 200 g serka śmietankowego do kanapek
 100 g cukru pudru
 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

1

W rondelku podgrzej piwo z masłem (do jego roztopienia).

2

Dodaj do ciepłej masy cukier i kakao. Odstaw do wystudzenia.

3

Śmietanę 18 %, jajka i wydrążone z 1/2 laski wanilii ziarenka miksuj ok 5-6 min aż powstanie biała masa.

4

Do masy jajecznej dodaj wystudzoną piwna masę i dokładnie wymieszaj.

5

Make wymieszaj z sodą i przesiej ją do ciasta. Delikatnie wymieszaj. Przełóż do formy o średnicy ok 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok 50 min w temp 180 C z funkcja grzania góra-dół. (sprawdź ciasto patyczkiem czy nie jest surowe, jeżeli tak trzymaj do momentu kiedy patyczek będzie suchy). Wystudzić na kratce.

Frosting:
6

Masło utrzeć z serkiem na gładką masę.

7

Dodawać stopniowo cukru pudru cały czas mieszając.

8

Pod koniec dodać sok z cytryny i wszystko dobrze wymieszać. Jeżeli jest za płynne daj na chwilkę do lodówki.

Ciasto z piwem i popcornem – ciasto dla chłopa:)
(Wyświetlono 2 220 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.