Ciasto z piwem i popcornem – ciasto dla chłopa:)

Tak, tak! takie ciasto dla mężczyzny:) dlaczego? Bo jego głównym składnikiem jest uwielbiony trunek płci przeciwnej – piwo! Aby w pełni mogło pełnić rolę pożywienia dla samca wzbogaciłam je o popcorn. I wiecie co?
Jest genialne nie tylko dla „niego” ale  i dla „niej”.  Pięknie wyrasta, przy krojeniu czuć zapach piwa, a wykończenie frostingiem jest po prostu golem :)
Przepis ten to nieco zmodyfikowana wersja ciasta Nigelli Lawson. Ona użyła piwa Guinness i ogromnej ilości cukru. Ja użyłam piwa ciemnego z miodem i o wiele mniej słodkości. Wykończenie popcornem daje fantastyczny smak i efekt.
Zachęcam do wypróbowania:)
Składniki:
200 g cukru
60 g kakao
250 g masła
250 ml ciemnego piwa ja użyłam takiego które kupiłam w Żabce TUTAJ
140 ml śmietany 18%
2 jajka
nasiona z 1/2 laski wanilii
275 g mąki pszennej
2 łyżeczek sody
 
Przygotowanie:
1. W rondelku podgrzej piwo z masłem (do jego roztopienia).
2. Dodaj do ciepłej masy cukier i kakao. Odstaw do wystudzenia.
3. Śmietanę 18 %, jajka i wydrążone z 1/2 laski wanilii ziarenka miksuj ok 5-6 min aż powstanie biała masa.

 

4. Do masy jajecznej dodaj wystudzoną piwna masę i dokładnie wymieszaj.
5. Make wymieszaj z sodą i przesiej ją do ciasta. Delikatnie wymieszaj. Przełóż do formy o średnicy ok 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok 50 min w temp 180 C z funkcja grzania góra-dół. (sprawdź ciasto patyczkiem czy nie jest surowe, jeżeli tak trzymaj do momentu kiedy patyczek będzie suchy). Wystudzić na kratce.
 
Składniki na frosting:
100 g miękkiego masła
200 g serka śmietankowego do kanapek
100 g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny.
 
Przygotowanie:
1. masło utrzeć z serkiem na gładką masę.
2. Dodawać stopniowo cukru pudru cały czas mieszając.
3. Pod koniec dodać sok z cytryny i wszystko dobrze wymieszać. Jeżeli jest za płynne daj na chwilkę do lodówki.
Na wystudzone ciasto wyłóż frosting i udekoruj świeżym solonym popcornem.
Smacznego:)









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel