Babeczki Tiramisu

Kiedy 2 dni temu zadałam pytanie na Facebooku nie sądziłam że spotka się to z takim odzewem. Dotyczyło ono wyboru przepisu na blog. I tak niewielką różnicą głosów wygrało wczorajsze ciasto z piwem i popcornem. Dzisiaj przyszła pora na babeczki z tiramisu. Pyszne, pulchne i bardzo szybkie:)
Zapraszam
Składniki:
3 jajka
150 g cukru
100 ml oleju
100 ml likieru tiramisu jeżeli nie masz zastąp innym likierem np. Advocatem
150 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1. Jajka z cukrem ubijać za pomocą miksera ok 5-6 min aż powstanie jasna masa.
2. Do masy z jakami dodać olej i likier tiramisu. Wymieszać.
3. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i przesianą – dokładnie wymieszać.
4. Ciasto wyłożyć do foremki na muffinki wyłożonej papierowymi papilotkami. Piec w piekarniku nastawionym na 175 C z funkcja grzania góra-dół około 20 min. Wystudzić.

Składniki na krem tiramisu:
250 g serka mascarpone
100 ml śmietany 30%
30 ml likier tiramisu
1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
1. Śmietanę ubić za pomocą miksera na sztywno.
2. Dodać do niej mascarpone, likier i cukier. Wszystko ubić mikserem na gładką, gęstą masę.

Krem wykładać łyżką na babeczki i obsypywać kakao.

Smacznego:)









3 Responses

  1. Kaja pisze:

    Kingo, uwielbiam Twój blog i fit przepisy! Moja kuchnia wlasnie obfituje w tego typu pyszności; ) jednak mam pytanie nie-fit ;D jakie muffinki możesz polecić jako podziekowanie dla gosci weselnych? Ślub jest w lipcu więc zależy mi na tym, aby były odporne na wysoką temperaturę i można je było przygotować nieco wcześniej.
    Pozdrawiam!

  2. Kaja pisze:

    Dziękuję za odp, wypróbuję! 😉

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel