Owocowe sajgonki

Szewc bez butów chodzi:( zapomniałam  z pracy aparatu i musiałam zrobić zdjęcia telefonem także wybaczcie ich jakość.
Zapraszam na sajgonki z owocami i sosem z białej czekolady z wanilią i skórką cytryny. To bardzo fajna propozycja na lekki, orzeźwiający deser. Aż chce mi się śpiewać
„Do lata, do lata, do lata
Piechotą będę szła „
Zapraszam:)
Składniki:
1 pomarańcza
1 mango
1 banan
truskawki
papier ryżowy
miska z letnią wodą
składniki na sos z białej czekolady
200 ml śmietanki 30%
1 tabliczka białej czekolady
laska wanilii
skórka z jednej cytryny
do dekoracji beziki
Przygotowanie:
1. Owoce umyć i obrać. Pomarańcz wyfiletować, mango i  banana pokroić w paski a truskawki w talarki.
2. Papier ryżowy namoczyć przez chwilkę w ciepłej wodzie i rozłożyć płasko na czystej powierzchni.
3. Na papier wykładać kawałki owoców i składać jak kopertę.
Przygotowanie sosu z białej czekolady:
1. Czekoladę połamać i umieścić w szklanej misce.
2. Śmietankę doprowadzić do wrzenia z rozciętą na pół laską wanilii.
3. Usunąć wanilię i wlać gorącą śmietankę do czekolady cały czas mieszając aż czekolada się rozpuści.
4. Dodać skórkę z cytryny i wszystko dokładnie wymieszać.
Sajgonki podawać z sosem czekoladowym lub nim polane. Osobiście uważam że lepiej się je je jeżeli sos jest w miseczce. Do dekoracji użyłam beziki.

Smacznego:)









One Response

  1. Alicja Kocoń pisze:

    Od jakiegoś czasu bardzo się w nich zasmakowałam. Szczególnie mi pasują te bez mięsa, staram się z niego zrezygnować. Doskonale pasują mi smaki z dodatkami pietruszki, marchwią, mogą być grzyby i też pasuje dobrze ugotowany ryż. Polecam też spróbować z dobrym pieczonym jabłkiem. Warto eksperymentować od siebie dodam nietypowe pomysły http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-sajgonki/ choć na pewno nie wszystkie też przypadną do gustu, każdy ma inny smak. A ktoś dodawał do nich owoce? W restauracji swego czasu widziałam z smażonym bananem ale nie próbowałam jeszcze tego.

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel