Faworki puszyste

Kolejna propozycja przybliżająca nas do Tłustego Czwartku – faworki. Przepis ten dostałam od znajomej mojej Mamy. Jest zupełnie inny niż te które jada się w moim domu. Ciasteczka są puszyste, a z ciastem pracuje się świetnie. Ważne jest aby przesiać mąkę i cukier wtedy mają lepszą strukturę. Przepis nie jest skomplikowany a zachwyca efektem. Postaram się w przyszłym tygodniu zrobić faworki z  przepisu Babci Misi, które są zupełnie inne:) cieniutkie i kruche.
Poczęstuj się:)
Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 250 g maki pszennej
 50 g cukru pudru
 1 łyżka miękkiego masła
 1 szczypta soli
 4 żółtka
 2 kopiaste łyżki śmietany 18%
 1 łyżka spirytusu
 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
 cukier puder do posypania
 smalec do smażenia (ja użyłam smalcu z różową świnką na opakowaniu:) )

1

Mąkę i cukier przesiać do miski. Dodać sól, proszek do pieczenia i wszystko wymieszać.

2

Dodać do mieszanki z mąką pozostałe składniki tzn. masło, żółtka, śmietanę i spirytus i wszystko dokładnie wyrabiać rękami przez ok 10 min.
Ciasto powinno być gładkie, błyszczące i elastyczne.

3

Ciasto przykryć folią spożywczą i odłożyć na ok 1 godzinę.

4

W dużym garnku roztopić 3 kostki smalcu.

5

a stolnicy lekko oprószonej mąką rozwałkować ciasto na prostokąt o grubości ok 2-3mm.Ważne jest aby nie dodawać za dużo mąki bo wtedy zrobią się twarde.

6

Z ciasta wycinać prostokąty ok 2cm x 4cm w środku każdego robiąc 1 cm dziurkę. Przeciągać jeden z końców przez otwór w środku.

7

Faworki smażyć aż będą miały złoty kolor i odkładać na ręcznik papierowy aby odciągnął tłuszcz. Wystudzić.

8

Na koniec posypać obficie cukrem pudrem

Składniki

 250 g maki pszennej
 50 g cukru pudru
 1 łyżka miękkiego masła
 1 szczypta soli
 4 żółtka
 2 kopiaste łyżki śmietany 18%
 1 łyżka spirytusu
 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
 cukier puder do posypania
 smalec do smażenia (ja użyłam smalcu z różową świnką na opakowaniu:) )

Przygotowanie

1

Mąkę i cukier przesiać do miski. Dodać sól, proszek do pieczenia i wszystko wymieszać.

2

Dodać do mieszanki z mąką pozostałe składniki tzn. masło, żółtka, śmietanę i spirytus i wszystko dokładnie wyrabiać rękami przez ok 10 min.
Ciasto powinno być gładkie, błyszczące i elastyczne.

3

Ciasto przykryć folią spożywczą i odłożyć na ok 1 godzinę.

4

W dużym garnku roztopić 3 kostki smalcu.

5

a stolnicy lekko oprószonej mąką rozwałkować ciasto na prostokąt o grubości ok 2-3mm.Ważne jest aby nie dodawać za dużo mąki bo wtedy zrobią się twarde.

6

Z ciasta wycinać prostokąty ok 2cm x 4cm w środku każdego robiąc 1 cm dziurkę. Przeciągać jeden z końców przez otwór w środku.

7

Faworki smażyć aż będą miały złoty kolor i odkładać na ręcznik papierowy aby odciągnął tłuszcz. Wystudzić.

8

Na koniec posypać obficie cukrem pudrem

Faworki puszyste
(Wyświetlono 30 929 razy, 2 wyświetleń dzisiaj)

2 komentarzy

  1. Sylwia 9 sierpnia 2016 o 08:47

    Ciekawe, takich puchatków jeszcze nie jadłam.
    A to ciasto nie jest kruche, nie strzela przy łamaniu, miękkie i wilgotne raczej?

    Odpowiedz
    1. admin 9 sierpnia 2016 o 10:13

      są chrupkie z zewnątrz i miękkie w środku

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.