To ciasto przygotowuje się ekspresowo. Podobnie jak w muffinach mieszamy tylko mokre składniki z suchymi. Dzięki maślance jest wilgotne i długo świeże, za to olej sprawia że jest puszyste i lekkie. Placek ten zrobiłam z jagodami ale można je zastąpić innymi owocami lub bakaliami.

Składniki:
100 g jagód (mogą być mrożone)
składniki mokre:
1 szklanka maślanki lub kefiru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
0,5 szklanki oleju
3 jajka
składniki suche:
1 łyżeczka skórki z cytryny
2,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia

KRUSZONKA:
100 g masła
100 g mąki
100 g cukru
20 g sezamu
20 g migdałów w płatkach.

Przygotowanie:
1. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 C z funkcją grzania góra – dół. Przygotować tortownicę o średnicy 25 cm. Dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i obsypać mąką.
2. Wszystkie składniki kruszonki wymieszać ze sobą. Odłożyć do lodówki na czas przygotowania ciasta. (sezam i migdały można pominąć).
3. W dużej misce wymieszać ze sobą wszystkie składniki suche.
4. Składniki mokre dobrze wymieszać do ich połączania.
5. Składniki mokre przelać do składników suchych szybki i dokładnie wymieszać.
6. Ciasto przelać do formy, posypać jagodami, a na samą górę kruszonkę.
7. Piec 1 godzinę. Wystudzić i obsypać cukrem pudrem.

Smacznego:)


Comments are closed.