Pączki – przepis rodzinny

Ten post to wyzwanie:) Dlaczego? Bo jestem na diecie! Nie masz pojęcia jaką walkę stoczyłam aby nie zjeść ani jednego wiedząc jakie są pyszne. Idealnie puszyste i słodkie, z dodatkiem skórki pomarańczy i limonki. Gwarantuję że zawsze wyjdą!
Ps. dla osób odchudzających –  obiecuję poprawę i dodanie wkrótce nowych przepisów. Jem codziennie smaczne i zdrowe posiłki jednak nie mam czasu zrobić im zdjęć. Proszę o wyrozumiałość ale dom, praca i moje zwierzęta ostatnio baaaardzo mnie potrzebowały:) W weekend wszystko nadrobię:) już myślę o dietetycznych przysmakach karnawałowych:)

składniki: na 14 sztuk
2,5  szklanki mąki pszennej (ja użyłam specjalnej do ciast drożdżowych)
3/4 szklanki ciepłego mleka
1 opakowanie suszonych drożdży (opakowanie suchych drożdży to 7g (ok. 2 łyżeczki) = 2,5 dkg drożdży świeżych)
1/4 szklanki cukru
3 żółtka
1 łyżeczka soli
skórka z pomarańczy i limonki
100 g zimnego masła
olej rzepakowy do smażenia ok 3-4 szklanek

do nadziewania: dowolna konfitura – ja użyłam truskawkowej


przygotowanie:
1.Letnie mleko wymieszaj z łyżką cukru i drożdżami. Odstaw na chwilkę aby drożdże zareagowały i się spieniły.
2. Dodaj do miski z mlekiem i drożdżami resztę cukru i żółtka. Wszystko wymieszaj.
3. W osobnej misce połączyć ze sobą mąkę z solą i skórką z pomarańczy i limonki.
4. Do mąki dodać zimne masło pokrojone w kostkę i dokładnie wymieszaj palcami. Powinno to wyglądać jak kruszonka.
5. Do mąki z masłem dodać rozczyn (mleko z drożdżami) i wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto będzie nierówne.
6. Na stolnice oprószoną mąką wyłożyć ciasto i wyrabiać je ok 5-6 min aż będzie gładkie i błyszczące.
Nie dosypuj mąki bo wtedy pączki będą twarde.
7. Wyrobione ciasto przełóż do miski wysmarowanej masłem i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na 1 godzinę przykrywając je z góry ściereczką bawełniana lub folią spożywczą.
8. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość uderz w nie pięścią. Wyjmij na blat i formuj małe kuleczki o średnicy ok 2-3 cm i odkładaj na blaszkę wysmarowaną tłuszczem.
9. Blaszkę z pączkami odstaw ponownie w ciepłe miejsce na ok 1 h  przykryte bawełnianym ręcznikiem.
– ja dałam na jakieś 20 min do piekarnika rozgrzanego do 50 C i wyłączonego po wsadzeniu tam blaszki.
10. W rondlu rozgrzej olej. Kiedy wrzucona do garnka z olejem skórka chleba zrobi się w ok 30 sekund brązowa oznacza, że olej osiągnął właściwą temperaturę. Można tez sprawdzać za pomocą ziemniaka.
11. Smaż pączki na złoty kolor z każdej strony, wykładaj na ręcznik papierowy.
12. Kiedy pączki już ostygną nadziej je dowolna konfiturą za pomocą rękawa cukierniczego.

 
Lukier cytrynowy – idealny:
składniki:
200-250 g przesianego cukru pudru
2-3 łyżek soku z cytryny
2-3 łyżek ciepłej wody
przygotowanie:
1. wodę i sok z cytryny razem wymieszać.
2. Dodawać stopniowo do wody z sokiem przesiany cukier puder cały czas ucierając.
Jeżeli lukier jest za twardy dodać łyżkę wody, jeżeli za rzadki cukier.
Pączki pokryć lukrem i zetrzeć na nie skórkę z pomarańczy i limonki.
Smacznego:)









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel