Gruszka rozpływająca się w ustach

Hmmmmm i w tym poście powstał mały problem! Gruszka nie współpracowała z aparatem.
Ostatnio mam mało czasu na zdjęcia. Zawsze w sobotę i niedzielę gotuję na akord aby się wyżyć kulinarnie, maksymalnie zrelaksować i mieć materiał na bloga :). Ostatni weekend był w pełni pracujący więc musiałam „na szybko” przed pracą robić zdjęcia, które moim zdaniem najlepiej wychodzą przy świetle dziennym, a tylko o poranku miałam na to czas.
Oj namęczyłam się z tą gruszką. Jest ona tylko i wyłącznie dlatego na blogu bo jest pyszna! Zdjęcia osobiście mi się nie podobają i stanowczo są do poprawki, ale to chyba dobrze bo będzie okazja do kolejnej smacznej przyjemności. To przepis jest idealny na zimowe wieczory. Owoc ten rozpuszcza się w ustach. Zresztą sprawdźcie to sami:)
Zapraszam

Składniki: na 2 porcje
2 gruszki
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
40 g masła

sos waniliowy:
1 laska prawdziwej wanilii
200 ml śmietanki kremówki
łyżka cukru
1 żółtko

Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C z funkcją grzania góra-dół.
2. Gruszki obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Skropić cytryną aby nie ściemniały.
3. Gruszki ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
4. Masło z cukrem, cynamonem i ekstraktem podgrzać aż cukier się roztopi.
5. Roztopionym masłem polać gruszki i umieścić wszystko w piekarniku na 20 min,aż zrobią się miękkie.
Gruszki można polewać masłem co jakiś czas, wtedy utworzy się na nich ładna maślano-cukrowa polewa.
Sos waniliowy przygotowujemy podgrzewając śmietankę (150ml) z rozciętą na pół laską wanilii i cukrem. Gdy śmietanka się zagotuje usuwamy laskę wanilii i zaciągamy rozkłóconym jajkiem z resztą śmietanki (50ml). Cały czas mieszamy aż lekko zgęstnieje.
Gruszki wykładamy na talerz i polewamy sosem waniliowym.
Smacznego:)









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel