Świąteczny placek orzechowy

Placek orzechowy na razowym spodzie z cynamonem to pyszna propozycja na pachnące, słodkie Święta.
Jest ekstremalnie  orzechowo, karmelowo i cynamonowo. Tarta zniknęła tak szybko jak się pojawiła.
Już dzisiaj zapraszam na kolejny wpis świąteczny. Królem dnia będzie niebiański sernik pomarańczowy z cappuccino na spodzie z orzechów włoskich.
składniki na spód:
100 g masła lub margaryny
50 g cukru
150 g maki pszennej razowej
1 jajko
szczypta soli
2 łyżki cynamonu
składniki na farsz:
400 g orzechów ja użyłam: 200g orzechów włoskich , 50 g migdałów , 50 g orzechów nerkowca, 25 g solonych orzeszków ziemnych, 25 g słonecznika łuskanego, 50 g pistacji
400 g cukru
250 ml wody
100 g śmietany 36%
200 g masła lub margaryny
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
1. W dużej misce umieścić mąkę, jajko, cukier 50 g, cynamon, szczyptę soli i pokrojone w kostkę zimne masło. Szybko zagnieść składniki, zawinąć w folie i umieścić na 30 min w lodówce.
2. Orzechy posiekać na mniejsze kawałki
3. Szklankę wody = 250 ml wraz z cukrem 400 g i sokiem z cytryny zagotować cały czas mieszając aż cukier się skarmelizuje tzn zacznie się robić brązowy. Rondel ściągnąć z ognia i ostrożnie dodać śmietanę, orzechy i masło pokrojone w kostkę. Wszystko dokładnie wymieszać, a masło starannie rozpuścić w karmelu.
4. Okrągłą formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć bułka tartą.
5. Ciasto po 30 min wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość ok 0,5 cm podsypując mąką blat. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, docisnąć brzegi a wystające ponad formę obciąć nożem.
6. Z ciasta które nam zostało po obcięciu brzegów ponownie rozwałkowujemy placek i wycinamy foremkami gwiazdki do dekoracji.
7. Do wyłożonej ciastem foremki przelewamy gotowa masę karmelową i wyrównujemy. Na masę wykładamy gwiazdki z razowego ciasta kruchego.
8. Gotowe ciasto wsadzić do piekarnika nastawionego do temperatury 180 C na 30 min.
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień podawane z gałką lodów waniliowych lub bita śmietaną.
Smacznego:)









2 Responses

  1. Maja pisze:

    Czy nie należy podpiekać spodu?k

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel