Stollen – świąteczna strucla

Stollen to bożonarodzeniowe ciasto  drożdżowe pieczone na święta w Niemczech. Jest niesamowicie aromatyczne poprzez dużą ilość bakalii nasączonych w alkoholu i marcepan.
Muszę przyznać, że trzeba mu poświęcić trochę czasu, ale jego smak po prostu zniewala.
Kończyłam je robić w Wigilię o północy. W domu roznosił się niesamowity zapach, a efekt przerósł moje oczekiwania. Robiłam je po raz pierwszy i już na stałe będzie gościć na moim stole nie tylko w święta.
Smacznego:)

Ilość porcji14 porcji
Czas Przygotowania50 minutCzas pieczenia50 minutCałkowity czas10 godziny

  szklanki rodzynek
  szklanki żurawiny
  mieszkanki kandyzowanych skórek cytrusowych
 ½ szklanki posiekanych migdałów
 50 ml whisky lub rumu
 2 łyżki letniej wody
 ¼ szklanki cukru
 2 łyżeczki suszonych drożdży
 ½ szklanki mleka
 2 ¼ szklanki mąki – ja używam mąki typ 550
 skórka starta z jednej cytryny
 skórka starta z jednej pomarańczy
 2 żółtka
 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 60 g stopionego, wystudzonego masła
 ½ łyżeczki soli
 200 g marcepanu
 1 jako roztrzepane z 1 łyżką wody
 1 ½ łyżki roztopionego masła
 cukier puder

1

Rodzynki, żurawinę, migdały, skórkę z kandyzowanych cytrusów umieścić w misce i zalać whisky. Przykryć i odstawić na noc.

2

Zrobić zaczyn tzn. do miski wlać 2 łyżki letniej wody, dodać szczyptę cukru i drożdże. Odstawić na 5 min do momentu im spienienia.

3

Następnie po 5 min do miski z drożdżami dodać mleko (1/2 szklanki) i szklankę mąki. Wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na 30 min. Ja zazwyczaj odkładam na kaloryfer.

4

Po 30 min przekładam masę do większej miski, dodaję skórkę z pomarańczy i cytryny, żółtka, ekstrakt z wanilii, 1/4 szklanki cukru, 60 g stopionego, wystudzonego masła. Wszystko należy wymieszać, następnie dodać pozostałą mąkę (185 g) oraz sól i wyrabiać ręką aż masa będzie gładka i elastyczna. Mi zajmuje to ok 10 min. Przykryć ponownie folią i odstawić na 2 godziny do podwojenia swojej objętości w ciepłe i nieprzewiewne miejsce. (kaloryfer:))

5

Kolejnym etapem jest uderzenie w ciasto pięścią, aby wypuściło powietrze. Następnie dodaje nasączone alkoholem bakalie i ponownie wyrabiam ok 6 min do momentu dobrego połączenia się składników.

6

Z ciasta formuje prostokąt o wymiarach ok 30 x 25 cm. Marcepan kroję w paski o grubości ok 1 cm i wykładam go na środku placka na długość 30 cm.

7

Brzegi ciasta smaruje roztrzepanym jajkiem z wodą, po czym mocno je złączam. Końce również należy złączyć.

8

Ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywam płóciennym ręcznikiem i odstawiam na 45 min do wyrośnięcia.

9

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C z funkcją grzania góra-dół. Strucle piekę 50 min do momentu suchego patyczka. Jeżeli zbyt szybko się rumieni należy przykryć ją kawałkiem foli aluminiowej.

10

Po upieczeniu smaruję Stollen pozostałym masłem (1 i 1/2 łyżki roztopionego masła) i grupo sypię cukrem pudrem.

UWAGA!
11

W szczelnie zamkniętym pojemniku stollen można przechowywać do 2 tygodni.

Wartości odżywcze

Porcji 14

Składniki

  szklanki rodzynek
  szklanki żurawiny
  mieszkanki kandyzowanych skórek cytrusowych
 ½ szklanki posiekanych migdałów
 50 ml whisky lub rumu
 2 łyżki letniej wody
 ¼ szklanki cukru
 2 łyżeczki suszonych drożdży
 ½ szklanki mleka
 2 ¼ szklanki mąki – ja używam mąki typ 550
 skórka starta z jednej cytryny
 skórka starta z jednej pomarańczy
 2 żółtka
 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 60 g stopionego, wystudzonego masła
 ½ łyżeczki soli
 200 g marcepanu
 1 jako roztrzepane z 1 łyżką wody
 1 ½ łyżki roztopionego masła
 cukier puder

Przygotowanie

1

Rodzynki, żurawinę, migdały, skórkę z kandyzowanych cytrusów umieścić w misce i zalać whisky. Przykryć i odstawić na noc.

2

Zrobić zaczyn tzn. do miski wlać 2 łyżki letniej wody, dodać szczyptę cukru i drożdże. Odstawić na 5 min do momentu im spienienia.

3

Następnie po 5 min do miski z drożdżami dodać mleko (1/2 szklanki) i szklankę mąki. Wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na 30 min. Ja zazwyczaj odkładam na kaloryfer.

4

Po 30 min przekładam masę do większej miski, dodaję skórkę z pomarańczy i cytryny, żółtka, ekstrakt z wanilii, 1/4 szklanki cukru, 60 g stopionego, wystudzonego masła. Wszystko należy wymieszać, następnie dodać pozostałą mąkę (185 g) oraz sól i wyrabiać ręką aż masa będzie gładka i elastyczna. Mi zajmuje to ok 10 min. Przykryć ponownie folią i odstawić na 2 godziny do podwojenia swojej objętości w ciepłe i nieprzewiewne miejsce. (kaloryfer:))

5

Kolejnym etapem jest uderzenie w ciasto pięścią, aby wypuściło powietrze. Następnie dodaje nasączone alkoholem bakalie i ponownie wyrabiam ok 6 min do momentu dobrego połączenia się składników.

6

Z ciasta formuje prostokąt o wymiarach ok 30 x 25 cm. Marcepan kroję w paski o grubości ok 1 cm i wykładam go na środku placka na długość 30 cm.

7

Brzegi ciasta smaruje roztrzepanym jajkiem z wodą, po czym mocno je złączam. Końce również należy złączyć.

8

Ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywam płóciennym ręcznikiem i odstawiam na 45 min do wyrośnięcia.

9

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C z funkcją grzania góra-dół. Strucle piekę 50 min do momentu suchego patyczka. Jeżeli zbyt szybko się rumieni należy przykryć ją kawałkiem foli aluminiowej.

10

Po upieczeniu smaruję Stollen pozostałym masłem (1 i 1/2 łyżki roztopionego masła) i grupo sypię cukrem pudrem.

UWAGA!
11

W szczelnie zamkniętym pojemniku stollen można przechowywać do 2 tygodni.

Stollen – świąteczna strucla
(Wyświetlono 1 611 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

5 komentarzy

  1. aga 21 grudnia 2016 o 13:05

    Chciałam zapytać czy pieczesz go w keksówce czy na prostej blaszce?

    Odpowiedz
    1. admin 21 grudnia 2016 o 14:39

      na prostej blaszce wyłożonej papierem

      Odpowiedz
  2. a-m80@o2.pl 10 grudnia 2016 o 23:21

    Droga Kingo jaki konkretnie marcepan masz na mysli – gdzie moge taki dostac?

    Odpowiedz
    1. admin 11 grudnia 2016 o 17:12

      zwykły marcepan – w kostce ja kupuję go w Lidlu

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.