Sernik pomarańczowy cappuccino

I stało się! Nareszcie mogę Wam go pokazać. Trwało to trochę zanim osiągnęłam wymarzony efekt ale jak to się mówi  „cierpliwi zostaną wynagrodzeni”. Przedstawiam niesamowity sernik, chyba od teraz najlepszy na blogu o  smaku pomarańczy i cappucinnno na orzechowym spodzie. Nie jest może szybki, tani ale raz na jakiś czas możemy przecież zaszaleć. Polecam go na świąteczny stół – jest doskonały.

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

Składniki na spód:
 1 ½ szklanki drobno posiekanych orzechów
 65 g ciastek owsianych zmielonych
 2 łyżki cukru
 3 łyżki stołowe masła, roztopionego
Składniki na masę serową:
 1 szklanka cukru
 450 g sera twarogowego 3-krotnie mielonego
 450 g mascarpone
 3 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
 4 jajka
 ½ szklanki śmietany
 1 łyżka stołowa kawy cappuccino smak śmietankowy
 ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
 ¼ szklanki soku z pomarańczy
 1 łyżeczka tartej skórki pomarańczy
 kawa cappuccino ( wg uznania )

1

Piekarnik podgrzewamy do 160º C na funkcji pieczenie góra i dół.

2

Formę do pieczenia o średnicy 22-cm formy wykładamy papierem do pieczenia i zewnątrz owijamy folią aluminiową (może wyciec trochę masła więc lepiej uchronić piekarnik i dom od dymu palącego się tłuszczu:)

3

W misce mieszamy orzechy, 2 łyżki stołowe cukru, zmielone ciastka oraz masło.

4

Mocno wgniatamy w dno przygotowaną masę na spód. Pieczemy 15 min. Wyciągamy z piekarnika.

5

Podnosimy temperaturę piekarnika do 230º C.

6

W dużym naczyniu starannie miksujemy dwa rodzaje sera, 1 szklankę cukru i mąkę. Dodajemy po jednym jajku, dobrze za każdym razem mieszając. Wlewamy śmietanę.

7

Do soku z pomarańczy wsypujemy kawę instant i cynamon; mieszamy, aż kawa się rozpuści. Stopniowo przelewamy sok z przyprawami do masy z sera i mieszamy wszystko do otrzymania jednolitego ciasta.

8

Ciasto wlewamy do formy na przygotowany wcześniej podkład. Całość pieczemy 10 minut. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 140º i kontynuujemy pieczenie przez następną godzinę.  Ciasto studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

9

Chłodzimy w lodówce przynajmniej 2-3h - najlepiej całą noc, po czym gotowy sernik posypujemy kawą cappuccino i dekorujemy połówkami orzechów.

Składniki

Składniki na spód:
 1 ½ szklanki drobno posiekanych orzechów
 65 g ciastek owsianych zmielonych
 2 łyżki cukru
 3 łyżki stołowe masła, roztopionego
Składniki na masę serową:
 1 szklanka cukru
 450 g sera twarogowego 3-krotnie mielonego
 450 g mascarpone
 3 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
 4 jajka
 ½ szklanki śmietany
 1 łyżka stołowa kawy cappuccino smak śmietankowy
 ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
 ¼ szklanki soku z pomarańczy
 1 łyżeczka tartej skórki pomarańczy
 kawa cappuccino ( wg uznania )

Przygotowanie

1

Piekarnik podgrzewamy do 160º C na funkcji pieczenie góra i dół.

2

Formę do pieczenia o średnicy 22-cm formy wykładamy papierem do pieczenia i zewnątrz owijamy folią aluminiową (może wyciec trochę masła więc lepiej uchronić piekarnik i dom od dymu palącego się tłuszczu:)

3

W misce mieszamy orzechy, 2 łyżki stołowe cukru, zmielone ciastka oraz masło.

4

Mocno wgniatamy w dno przygotowaną masę na spód. Pieczemy 15 min. Wyciągamy z piekarnika.

5

Podnosimy temperaturę piekarnika do 230º C.

6

W dużym naczyniu starannie miksujemy dwa rodzaje sera, 1 szklankę cukru i mąkę. Dodajemy po jednym jajku, dobrze za każdym razem mieszając. Wlewamy śmietanę.

7

Do soku z pomarańczy wsypujemy kawę instant i cynamon; mieszamy, aż kawa się rozpuści. Stopniowo przelewamy sok z przyprawami do masy z sera i mieszamy wszystko do otrzymania jednolitego ciasta.

8

Ciasto wlewamy do formy na przygotowany wcześniej podkład. Całość pieczemy 10 minut. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 140º i kontynuujemy pieczenie przez następną godzinę.  Ciasto studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

9

Chłodzimy w lodówce przynajmniej 2-3h - najlepiej całą noc, po czym gotowy sernik posypujemy kawą cappuccino i dekorujemy połówkami orzechów.

Sernik pomarańczowy cappuccino
(Wyświetlono 1 878 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

10 komentarzy

  1. EvChen 9 października 2019 o 08:57

    To najlepszy sernik jaki kiedykolwiek jadłam. Moi goście zachwycają się nim, ilekroć go nie zrobię. Czasami rośnie jak szalony, czasami jest mocno zbity. Zdecydowanie lepszy jest w wersji „puszystej”, ale nie znalazłam sposobu jak to uzyskać. Pomożesz?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 10 października 2019 o 10:07

      myślę że dużo zależy id sera i stopnia mieszania

      Odpowiedz
  2. Joasia 16 marca 2017 o 12:06

    Kinga, Ile minut powinno trwać ucieranie dwóch rodzajów sera z cukrem i mąką? Zawsze mam problem, raz za krótko innym razem rosnie jak szalony, będę bardzo wdzięczna za podanie przybliżonych ram czasowych:)
    Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 17 marca 2017 o 10:41

      Asiu około 3-5 minut aby cukier się lekko rozpuścił

      Odpowiedz
  3. Magda 19 listopada 2015 o 21:47

    Hej Kinga- jutro robię sernik, jakiej śmietany do niego użyłaś?

    Odpowiedz
    1. admin 24 listopada 2015 o 23:11

      śmietany 30% lub 36%

      Odpowiedz
  4. Marta 11 listopada 2015 o 14:26

    Brzmi i wygląda pysznie. A na jakiej średnicy formę to przepis?

    Odpowiedz
    1. admin 12 listopada 2015 o 16:08

      22 cm

      Odpowiedz
      1. Elunka81 1 września 2017 o 12:41

        Witaj,
        w treści przepisu jest forma 22 cm, powyżej odpowiedź, iż 25 cm 🙂 czy możesz Kinga doprecyzować ?:)

        Odpowiedz
        1. admin 1 września 2017 o 17:15

          ma być 22 cm 🙂 już poprawiam 🙂

          Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.