Piernik świętokrzyski – aromatyczny

To ciasto jest niesamowicie aromatyczne, idealnie wilgotne, zdrowe i bardzo łatwe w wykonaniu. Zachęcam Was do spróbowania tego tradycyjnego świętokrzyskiego przepisu. Piernik należy zrobić nawet 2 tygodnie przed Świętami, owinąć starannie w lnianą ścierką i schować w suchym i chłodnym miejscu.
Będziecie zaskoczeni tym fantastycznym smakiem. Ciasto zniknęło w tempie ekspresowym od razu po zrobieniu zdjęć :)

Składniki:

4,5 szklanki żytniej mąki
6 jajek
150g masła
1 szklanka miodu naturalnego spadziowego
1,5 szklanki cukru
3 łyżeczki sody
2 łyżki przyprawy do pierników
1 szklanka mleka
50 g śliwek suszonych
50 g moreli suszonych

Przygotowanie:
1.Żółtka oddzielić od białek.
2. Masło utrzeć z cukrem dodając kolejno żółtka.
3. Do utartej masy dodać płynny miód, sodę, przyprawy korzenne, mąkę żytnią i mleko, pokrojone w paski śliwki i morele. Wszystko dobrze wymieszać.
4. Osobno ubić 6 białek na sztywną piane i dodać do utartej masy piernikowej. Delikatnie wymieszać łyżką.
5. Ciasto przelać do podłużnej formy wysmarowanej tłuszczem i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C. Piec ok 1 godziny do momentu suchego patyczka.
6. Ciasto należy zrobić nawet 2 tygodnie przed świętami, owinąć starannie w lniana ścierkę i schować w suchym i chłodnym miejscu.
7. Przed podaniem udekorować czekolada i bakaliami.

Smacznego:)









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel