Pierniczki doskonałe

Te pierniczki są po prostu genialne! Musiałam nieźle ich pilnować aby było co położyć na świątecznym stole. Jest to przepis rodzinny który dostałam od mojej Cioci. Tym razem jak widać mam już świąteczne foremki:)
Ostatnio chyba jestem w jakimś piernikowym szale – już od dwóch dni leżakuje na poddaszu piernik świętokrzyski który również zobaczycie na blogu.

 Składniki:
90 dag mąki pszennej
25 dag masła – UWAGA!!! masła nie rozpuszczać ma mieć temp pokojową.
25 dag miodu naturalnego
15 dag cukru
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej rozpuszczonej w letniej wodzie ok 2-3 łyżkach
1 łyżka oleju
1 łyżka kawy mielonej
8 łyżek kakao
3 paczki przyprawy do pierników

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i razem wyrobić – ciasto może być trochę luźniejsze.
Pozostawić w zimnym miejscu na kilka godzin aż stężeje.
Po tym czasie rozwałkować na grubość ok 0,5 cm i wyciskać foremkami dowolne kształty. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 C przez ok 10 min.
Pierniki przechowywać w metalowych puszkach ok 1-2 tygodni w suchym i chłodnym miejscu. Wtedy nabiorą wilgotności i aromatu.
UWAGA! moje ciasto przy wałkowaniu bardzo się kruszyło jednak jak ociepliło się trochę kruszyły się tylko boki i bez problemów wygniatałam foremkami pierniki bez podsypywania mąką.

Smacznego :)









15 Responses

  1. Magda pisze:

    Witam, robię te pierniczki co roku i są przepyszne! Obecnie mam problemy zdrowotne i nie moge spożywać tłuszczy, czy jest możliwość zamiany masła na cos innego w tym przepisie?
    Bardzo prosze o odpowiedź

    • admin admin pisze:

      Magdo a Ty nie możesz spożywać żadnych tłuszczy?
      jeżeli jednak jakieś możesz to zamień na olej kokosowy
      jeżeli nie możesz to zamień na puree z banana – jednak pierniczki przygotuj kilka dni przed świętami :)

  2. Dusia pisze:

    mniami!!!! właśnie zrobiliśmy wspólnie z mężem, który już stwierdził, że to najlepsze pierniczki jakie jadł:) jutro do pracy przystąpi córeczka opowiedzialna za świąteczne przybranko dla nich, będzie miała ręce pełne roboty bo wyszła cała micha:) dziękujemy za pyszny przepis:) pozdrawiam

  3. Magda pisze:

    Dziękuję Pani Kingo za ekspresową odpowiedź! niestety nie mogę spożywać praktycznie żadnych tłuszczy, więc spróbuję zastąpić masło bananami tak jak Pani radziła :)

  4. Paulina pisze:

    jaką można użyć mąkę ? :)

  5. Joanna pisze:

    „3 paczki przyprawy do pierników”?? Aż tyle czy to jakiś błąd??

  6. Anna pisze:

    Ile mniej więcej pierniczków wychodzi z jednego przepisu? :)

  7. Anna pisze:

    Ile mniej więcej pierniczków wychodzi z jednego przepisu?

  8. Koralia pisze:

    Czy na pewno na taką ilość należy użyć aż trzech paczek przyprawy do piernika? Pierniczki nie będą gorzkie czy to błąd ?

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel