Kokosowe gwiazdki

Czy na świątecznym stole muszą być tylko pierniczki? Przecież jest tyle cudownych, uroczych i smakowitych świątecznych ciasteczek. Dzisiaj przedstawiam Wam wersję – moją wersję kokosanek. Zrobiłam je na spodzie z wafli, a masę kokosową wymieszałam z likierem i skórką pomarańczy. Są niesamowicie wilgotne w środku, a dodatek cytrusa nadaje im niepowtarzalny smak.
Zapraszam:)
Składniki:

2 białka
szczypta soli
165g cukru pudru
200 g wiórków kokosowych
2 łyżki likieru pomarańczowego

skórka z pomarańczy
2 wafle tortowe
do dekoracji: lukier cytrynowy, polewa czekoladowaPrzygotowanie:
1. Białka ubić na sztywną pianę ze szczypta soli. Pod koniec dosypując stopniowo cukier puder.
2. Do masy białkowej dodać wiórki kokosowe i 2 łyżki likieru i skórkę z pomarańczy. Całość wymieszać.
3. Z wafli tortowych wykrawać foremkami do pierników gwiazdki.
4. Na waflowe gwiazdki wykładać masę bezowo – kokosową.
5. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 150C , piec ok 30 min aż gwiazdki będę lekko złote.
6. Gotowe kokosanki ostudzić i polać lukrem cytrynowym lub czekoladową.
Smacznego:)









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel