Creme brulee ze skórką pomarańczy

Doczekałam się palnika i teraz szaleje. W sumie nie wiem kto bardziej ja czy mój mąż piroman:)

Na pierwszy ogień poszedł klasyczny deser creme brulee. Wyszedł idealny, kremowy z nutą wanilii i skórki pomarańczy z pyszną cienką skórką skarmelizowanego brązowego cukru. PYCHA! To kolejne idealne rozwiązanie na wykorzystanie żółtek po bezie.

Składniki:
2 żółtka
30 g cukru
200 ml śmietanki 36%
skórka starta z pomarańczy
1 laska wanilii, przepołowiona wzdłuż
brązowy cukier do posypania

Przygotowanie:
1. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę ok 6-7 min
2. W rondelku zagotować śmietankę z przekrojoną na pół laską wanilii i skórką z pomarańczy.
3. Gdy śmietana się zagotuje odstawić ją na kilka minut i wyjąć laskę wanilii
4. Do masy z żółtek powoli wlewać śmietanę, należy to robić bardzo wolno aby żółtka się nie zwarzyły jednocześnie delikatnie mieszać aby nie tworzyły się pęcherzyki powietrza.
5. Przed wlaniem do żaroodpornych naczyń należy miskę z masą uderzyć o blat aby pozbyć się z niej powietrza.
6. Nastawić piekarnik na temperaturę 120C i piec creme brulee ok 60 min – może to być nieco dłużej jeżeli użyjemy głębszych ramekinów – ważne jest aby masa była ścięta.
7. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
8. Przed podaniem usunąć delikatnie wilgoć za pomocą ręcznika papierowego, posypać brązowym cukrem i palnikiem go skarmelizować.

Jeżeli nie masz palnika możesz wsadzić na kilka minut do piekarnika z funkcją grill na temp 180 C

Smacznego:)









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel