2 w 1 czyli seromakowiec

Dzisiaj przepis na ciasto  2 w 1 czyli niesamowity makowiec z sernikiem lub sernik z makiem :) jak kto woli i do woli :)
Można go zrobić ekspresowo korzystając z gotowych produktów lub jeśli masz więcej czasu pobawić się w kuchni i stworzyć wszystko samemu. Efekt jest świąteczny, bakaliowy i ser idealnie kremowy.
składniki na ciasto kruche:
wersja ekspres – można skorzystać z gotowego ciasta kruchego dostępnego w marketach
150 g masła lub margaryny
75 g cukru
225 g maki pszennej
1 jajko
szczypta soli
przygotowanie ciasta kruchego:
W dużej misce umieścić mąkę, jajko, cukier 75 g, szczyptę soli i pokrojone w kostkę zimne masło. Szybko zagnieść składniki, zawinąć w folie i umieścić na 30 min w lodówce.
składniki na masę makową:
 – można kupić 1 puszkę gotowej masy makowej
500 g maku zmielonego
200 g miękkiego masła lub margaryny
1 szklanka miodu
1,5 szklanki mleka (można dolać jeżeli masa będzie za gęsta)
1 szklanka rodzynek królewskich i żurawiny
1 szklanka orzechów włoskich i migdałów
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
aromat migdałowy
kieliszek rumu
przygotowanie masy makowej
1. Zmielony mak przełożyć garnka i zalać ciepłym mlekiem. Gotować ok 30 min na małym ogniu
2. W rondelku rozpuścić masło i miód, dodać bakalie, mak i cały czas gotować na małym ogniu. Na sam koniec dodać aromat i kieliszek rumu.
składniki na masę serową:

 

500 g sera twarogowego do serników 3-krotnie mielonego
250 g mascarpone
1 szklanka brązowego cukru
1 torebka budyniu waniliowego
4 jajka
2/3 szklanki śmietanki 30%
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie masy serowej:
1.Wymieszać dwa rodzaje sera, dodając stopniowo brązowy cukier, proszek budyniowy.
2. Do masy serowej dodawać po jednym jajku cały czas miksując.
3.  Na końcu dodać śmietankę 30% i ekstrakt z wanilii, zmiksować.
 
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
1. Temperaturę w piekarniku nastawić na 180 C z funkcja grzania góra-dół
2. Blachę o wymiarach 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
3. Na przygotowana blachę wyłożyć ciasto kruche, które uprzednio należy rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia (można też zrobić to rekami:) wykładając ciastem dno formy )
4. Ciasto po nakłuwać widelcem i wsadzić do piekarnika na ok 10-15 min aż lekko się zezłoci.
5. Na podpieczony kruchy spód wyłożyć równo przygotowana masę makową.
6. Na masę makową wyłożyć masę serową.
7. Ciasto piec ok 1 godziny w temperaturze 180 C.
Ciasto po godzinie pieczenia zostawiam w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Stygnie równo z piekarnikiem do momentu całkowitego wystudzenia. Najlepsze jest na drugi dzień. Należy je przetrzymywać w lodówce.
Smacznego:)









4 Responses

  1. Monikaa pisze:

    Czy jeżeli mam masę makową to muszę coś z nią jeszcze robić? :) I czy mogę upiec go w okrągłej formie bo nie mam takiej, o której mowa w przepisie :(
    A tak poza tym to ja zupełny amator jeżeli chodzi o gotowanie i na Święta zdecydowałam się skorzystać z Twoich przepisów bo ich prostota mnie oczarowała :) no i okazało się, że smak jest wyjątkowy i jak do tej pory wszystko się udaje. Rodzina – w tym 6 letnia wymagająca pani krytyk kulinarny – zachwycona :)
    Zdrowych, Spokojnych i Radosnych Świąt Bożego Narodzenia!

    • admin admin pisze:

      oczywiście można upiec w okrągłej formie. Masa makowa – gotowa nadaje się od razu do użycia – możesz spróbować jej wcześniej czy odpowiada Ci jej słodycz i ilość bakalii.
      Dziękuję za korzystanie z moich przepisów jednocześnie przepraszam Cię że dopiero teraz odpowiedziałam jednak w tym roku Święta zdecydowałam że nie będę online a cały czas z rodziną :)
      Kochana Tobie również przesyłam życzenia pięknych Świąt i wspaniałego Nowego Roku :*

  2. Magda pisze:

    Ciasto jest cudne, robiłam kilka razy i zawsze wychodzi, mąż i córka cały czas proszą żeby je robić :)

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel