Wspomnienie mojej Mamy

Ciągle jest coś do zrobienia a czasu za mało. Zawsze się śmieję że czas i pieniądze powinny się mnożyć:) bo wiecznie ich brakuje. Najcenniejsze dla mnie są momenty które mogę spędzić z rodziną. Jestem wychowana w tradycyjnym domu gdzie posiłki jada się wspólnie, szanuję się jedzenie i troszczy o siebie na wzajem. Kuchnia jest sercem naszego domu. Babcia zawsze goniła nas z siostrą abyśmy potarły jabłko z marchewką do obiadu, a Mama wołała aby nakryć stół:)
Ostatnio Mama podczas wspólnego spaceru powiedziała, mi że jest pewien smak który pamięta z dzieciństwa i mogłabym to zrobić. Nie minął dzień a ja stałam w kuchni zagniatałam kruche ciasto i czekałam aż stężeje galaretka. To wspomnienie to klasyczne kruche babeczki z galaretką i owocami  oraz dużą ilością bitej śmietany.
I znowu dowód na to że smak, zapach i ludzie zapamiętywane są przez nas najbardziej, że cały czas wracamy do smacznych chwil i poszukujemy niezapominanego smaku:)
Zapraszam na klasykę:)
Składniki na ciasto kruche:
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
80 g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli
Pozostałe składniki:
dowolna galaretka owocowa – ja użyłam cytrynowej
maliny i jagody
300 ml śmietany 30%
250 g mascarpone
cukier puder wg uznania
Przygotowanie:
1. Mąkę, cukier puder, sól, żółtka oraz pokrojone w kostkę zimne masło zagnieść szybko, uformować w kulę i umieścić w lodówce na ok 30 min. Jeżeli ciasto jest za sypkie można dodać łyżkę zimnej wody.
2. Przygotować galaretkę według instrukcji na opakowaniu.
3. Piekarnik nastawić na 180 C
4. Po 30 min wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć nimi foremki do babeczek – ja użyłam takich.
5. Po nakłuwać widelcem i umieścić w piekarniku.
6. Piec 15-20 min do momentu zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
    Ciastka wyjmować z foremek jak będą zimne wtedy łatwiej je wyciągnąć:)
7. Na tak przygotowane kruche spody wykładamy owoce i zalewamy tężejące galaretką.
8. W misce ubijamy śmietanę na sztywno, pod koniec dodając do niej mascarpone i cukier według uznania.
Miksujemy na gładki sztywny krem.
9. Śmietanę umieścić w rękawie cukierniczym i ozdobić babeczki. Zwieńczyć malinką:)
Smacznego:)









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel