Słodkie ciasto z zieloną pietruszką

Czasami z góry coś oceniamy nie znając jego „składu” i chyba to stwierdzenie dotyczy wielu tematów: ludzi, jedzenia, miejsca. Wiem sama nie raz tak reaguję chociaż i tak staram się z tym walczyć. Przecież lepiej wyrazić opinię jak się coś pozna. Tak miałam i w tym przypadku. Zaciekawiona przepisem z włoskiej kuchni na ciasto z zielona pietruszką na początku pomyślałam: przecież to będzie niezjadliwe – pietruszka!!!!
w cieście – NIEEE! Po chwili dotarło do mnie:  przecież nie skosztowałam to dlaczego oceniam.
I tak oto powstało to ciasto. Jest szybkie, cudownie pachnie, smakuje niesamowicie, jest wilgotne i puszyste. Zupełnie coś innego. Myślałam, że najbardziej lubię rosół z zielona natką pietruszki:))) Zachęcam do wypróbowania i powiem tylko tyle, że moje koleżanki i koledzy z pracy zachwalali ten wypiek który znikł ekspresowo:) nawet mój mąż nie skosztował –  czyli będzie okazja do powtórki:)
Składniki:
200 g cukinii z zieloną skórką
2 płaskie łyżeczki soli
4 jaja
125 g pestek słonecznika
200 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
sok  i skórka starta z 1/2 cytryny
100 g mąki
1 kopista łyżeczka proszku do pieczenia
garść drobno posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
1. Cukinie umyć , obciąć oba końce i nieobrane zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wiórki posypać solą, zalać niewielką ilością wody i pozostawić w misce aby puściły sok.
2. Pestki słonecznika lekko zarumienić na suchej patelni, przełożyć na talerz, wystudzić a następnie zmielić w mikserze.
3. Jaj, cukier ucierać tak długo, aż masa powiększy swoja objętość (6-7 min).
4. Do masy stopniowo dodawać cukier waniliowy, skórkę i sok z 1/2 cytryny przez cały czas ucierając.
5. Masę wymieszać z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto wyrabiać tak długo, aż będzie się równomiernie ciągnęło i lało gęste z łyżki.
6. Na koniec wsypać zmielone pestki słonecznika, starannie odciśniętą cukinię oraz drobno posiekaną pietruszkę. Całość wymieszać.
7. Temperaturę w piekarniku ustawić na 180 C. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, powierzchnię wygładzić. Placek wstawić do piekarnika na najniższą półkę i piec na ciemnozłoty kolor 45-50 min. Do momentu suchego patyczka.
8. Upieczony wyjąć z piekarnika, zdjąć obręcz i usunąć papier, po czym jeszcze gorący placek przełożyć ostrożnie na szeroki talerz. Posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel