Sernik świąteczny – piernikowy

Wczoraj zapowiadałam Wam to cudo i tak jak pisałam bawię się w testowanie starych przepisów w nowych smakach. Ulubionym sernikiem w naszej rodzinie jest sernik szafranowy ale nie byłabym sobą gdybym czegoś nie pozmieniała i tak oto na jego bazie powstał cudowny sernik na piernikowym spodzie o smaku cynamonu, imbiru i skórki pomarańczowej. Jednym słowem ŚWIĘTA!!!
Podany w towarzystwie sosu śliwkowo-czekoladowego jest idealną propozycją na jesienno-zimowe dni. A te motylki i przewodnik podróżniczy to marzenia o lecie i wakacjach:)
Ten przepis jest modyfikacją sernika szafranowego ze strony Kwestia Smaku
Składniki na piernikowy spód na tortownice o średnicy 27 cm
• 250 g kruchych ciasteczek piernikowych ja użyłam tych
• 100 g roztopionego masła

Przygotowanie:

1. Ciasteczka pokruszyć na mąkę ja to zrobiłam za pomocą blendera
2. Do ciastek dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać.
3. Przygotowaną masą wyłożyć dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa:
• 350 g słodzonego mleka skondensowanego z puszki (niegotowanego)
• 1 kg twarogu sernikowego
• 6 jajek, oddzielnie żółtka od białek
• 2 łyżki cynamonu
• 1 łyżka imbiru
• skórka z jednej pomarańczy
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Na dno piekarnika umieścić naczynie z wodą. (serniki pieczone w kąpieli wodnej są idealnie równe)
2. Twaróg wymieszać mlekiem skondensowanym. cynamonem, imbirem i skórką pomarańczy.
3. Żółtka ucierać przez około 6 – 7 minut. Cały czas miksując (na zmniejszonych obrotach miksera) dodawać po łyżce masę serową.
4. Białka ubić na pianę i za pomocą łyżki połączyć z masą serową.
5. Masę wyłożyć na piernikowy spód i wstawić do piekarnika
6 . Piec przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec sernik przez 30 minut. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy zamkniętych drzwiczkach przez 15 minut. Następnie stopniowo otwierać drzwiczki piekarnika, tak aby sernik długo i łagodnie się studził.
7. Po całkowitym wystygnięciu wstawić bez przykrycia do lodówki. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem z cynamonem. i polać sosem śliwkowo-czekoladowym.

Przepis na sos śliwkowo-czekoladowy ——> TUTAJ

Smacznego:)









5 Responses

  1. Joasia pisze:

    Kinga, myśląc o świętach szukam smacznego serniczka, wypróbuję ten:) Napisz mi proszę w jaki sposób Ty dodajesz ser do kogla-mogla – gdy wrzucisz łyżkę masy serowej to miksujesz do ujednolicenia/połączenia tak ze nie widać grudek sera i dopiero kolejna łyżka czy łyżka za łyżka- nie czekasz by masa się ujednoliciła? Dziękuję za pomoc:)

    • admin admin pisze:

      kochana robię tak jak napisałaś na samym początku wrzucam łyżkę i czekam aż masa będzie jednolita, dopiero potem kolejna

  2. Joasia pisze:

    Dziękuję pięknie, pozdrawiam:)

  3. Joasia pisze:

    Kinga, jeszcze jedno pytanie dot. serników z pianą tych tradycyjnych, gdy przepis podaje żółtka utrzyj z cukrem pudrem (np. 6 żółtek+ 1 szklanka cukru pudru) jaki czas jest najlepszy: 5 minut czy 8 minut, a może 10 minut, są różne przepisy i różne czasy, może masz już przetestowany najlepszy czas? Z góry dziękuję, myślałam nawet nad doświadczeniem aby upiec sernik tradycyjny z różnym czasem miksowania kogla-mogla, ale tyle sera kto mi zje;)

    • admin admin pisze:

      ja ubijam około 8 mimnut aż żółtka zrobią się kremowe i podwoją swoją objętość a cukier pięknie się rozpuści.

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel