Ciasto ze świeżą żurawiną

Mam takie dni, że jak  dzwoni budzik zastanawiam się jaki jest dzień tygodnia, a może już dawno powinnam „gdzieś „być. Najchętniej nie wychodziłabym z łóżka, a myśl o pracy i obowiązkach mnie przeraża. Tak miałam dzisiaj rano – wszystkie te myśli cały czas chodziły po mojej głowie. Czasami marzę aby jeden dzień nic nie trzeba by było robić, nikt by nie dzwonił i nikt by nic nie chciał. Dzień tylko dla siebie. Aby choć na chwilę oderwać się od tego co zacznie się od 10 w pracy. Postanowiłam zrelaksować się w kuchni i zrobiłam pyszne ciasto ze świeżą żurawiną. Jest idealnie słodkie, żurawina daje świetny kwaskowaty smak, a jej soki idealnie nasączają ciasto które jest puszyste i maślane.
Zapraszam na chwilkę mojego oderwania od codzienności:)

Składniki:
8 łyżek masła
1 szklanka cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki mleka
1,5 szklanki świeżej żurawiny

Przygotowanie:
1. Piekarnik nastawić na temperaturę 175 C.
2. Na dno formy o średnicy 21 cm wyłożyć 2 łyżki masła i dobrze rozsmarować (dno i boki), następnie na masło wyłożyć 1/2 szklanki cukru wymieszanego z 1/2 łyżeczki cynamonu i obtoczyć całą foremkę. (zostawić cukier równo rozłożony na dnie). Na tak przygotowana formę wysypać świeżą żurawinę uprzednio umyta i osuszoną.
3. Pozostałe 6 łyżek masła utrzeć z pozostałą 1/2 szklanki cukru na puszysta masę, pod koniec dodać jajko i ekstrakt waniliowy i dokładnie połączyć.
4. W osobnej misce wymieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia.
5. Cały czas miksując masę maślaną dodawać w 3 partiach na zmianę mieszankę mąki na przemian z mlekiem.
6. Ciasto wyłożyć na przygotowaną w formie żurawinę (można formę zabezpieczyć od dołu folia aluminiową aby topiące się masło i sok z żurawiny nie wyciekały na piekarnik).
7. Ciasto piec ok 40-50 min do momentu suchego patyczka.
8. Kiedy ciasto będzie już gotowe należy wyjąć je z piekarnika i ostudzić ok 20 min na kratce.
9. Po tym czasie do blaszki przyłożyć talerz i odwrócić tak aby owoce żurawiny były na górze.

Smacznego:)









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel