Ciasto marchewkowo-jabłkowe

Dzisiaj ja mam do Was pytania i proszę odpowiedzcie w komentarzach:) chcę Was lepiej poznać.

Na słono czy na słodko?
Twoje kulinarne wspomnienie z dzieciństwa?
Ulubione ciasto, deser?
– nie mogłoby paść inne pytania z mojej strony :)

A poniżej przedstawiam pyszne, aromatyczne ciasto z marchewką i jabłkami. Ma piękny kolor dzięki tartej marchewce, a dodatek jabłka również startego do ciasta powoduje że jest wilgotne.

Składniki:
200 g marchewki
600 g jabłek najlepiej kwaskowatych
3 łyżki soku z cytryny
4 jajka
100g masła
100g cukru
100g maki kukurydzianej lub pszennej
125g mielonych migdałów
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
1. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jabłka obrać i 100 g zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z utarta marchewką.
Resztę jabłek pokroić w cienkie plasterki i skropić sokiem z cytryny żeby jabłka nie ściemniały.
2. Piekarnik  nastawić na temperaturę 175 C. Formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
3. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć za pomocą miksera z masłem i cukrem 50 g.
4. Białka ubić na sztywną pianę., dodając stopniowo resztę cukru czyli pozostałe 50 g.
5. Przesiana mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami, dodawać porcjami do ucieranej masy.
6. Pod koniec ucierania dodać masę marchewkowo- jabłkową.
7. Na utarta masę wyłożyć pianę z białek i delikatnie i dokładnie wymieszać.
8. Masę przelać do przygotowanej tortownicy, powierzchnie wyrównać. Układać koliście plasterki jabłek w taki sposób, aby zachodziły na siebie.
9. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor 45 min.
10. Ciasto można posmarować podgrzana w rondelku marmoladą pomarańczową, a na koniec posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)









2 Responses

  1. Marta pisze:

    Czy można użyć mąki orkiszowej?

Napisz odpowiedź Marta

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel