Ciasteczka z lukrem

Parę dni temu pokazywałam wam ciastka zapałki z tego samego przepisu powstały smaczne i pulchne ciasteczka maślane. Kolejny raz zachęcam do wypróbowania tej prostej słodkości. Ja lubię wieczorem (wiem że nie powinnam:) ) sięgnąć po takie ciasteczko popijając je szklanką zimnego mleka. Moja puszka na słodkości jest już prawie pusta:) Może i dobrze będzie miejsce na pierniki:)

Zapraszam

Składniki:
250g mąki
100g masła
1 łyżka jogurtu
2/3 szklanki cukru pudru
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
1. Mąkę przesiać przez sitko, dodać proszek, jajko, miękkie masło i jogurt.
2. Ciasto dokładnie zagnieść. Uformować kulkę, zawinąć w folię i umieścić w lodówce na 20 min.
3. Lekko rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm.
4. Wykroić ciastka dowolna foremką. Wykładać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp 180C 12-15 min aż nabiorą złotego koloru.

Lukier cytrynowy
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyzki soku z cytryny
Cukier ucierać z sokiem tak długo aż powstanie gładka, błyszcząca masa. Jeżeli jest za gęsty mozna dodać więcej soku lub wody.
Na wystudzonych ciastkach rozsmarować lukier:)
Smacznego









4 Responses

  1. jan pisze:

    czy w cieście jest te 2/3 szklanki cukru pudru?

  2. Pakulina pisze:

    Witam, ciasteczka wyglądają przepysznie! :) a na jaką ilość ciastek mniej więcej starczą podane proporcje? :)

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel