Szybkie ciasto Pani Weroniki

Kiedy napisała do mnie Pani Weronika Chilmon na fanpagu bloga (klik TUTAJ) od razu złapałyśmy wspólny język. Tak jak ja jest pasjonatką kuchni a jej przepisy publikowane są na łamach Nasz Racibórz i Cafe Rybnik.
Od razu  przejrzałam wszystkie receptury i muszę przyznać, że są naprawdę smaczne:) Mnie skusił bardzo szybki placek ze śliwkami. Nie ma to jak pyszne, tradycyjne ciasto na leniwe popołudnie. Przepis lekko zmodyfikowałam o cynamon, imbir, świeży tymianek i lawendę które idealnie pasowały mi do śliwki Renklody. mmmmmmmmmm PYCHA!! Dziękuję Pani Weroniko! jest Pani fajną otwartą Babką:) a takich ludzi uwielbiam:)
A może Wy macie jakieś przepisy  które chcecie aby znalazły się na tym blogu?Albo inne życzenia, sugestię? czekam na propozycje:)
Zapraszam po przepis

Składniki:
3 duże jaja
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 dkg margaryny -rozpuszczonej i ostygniętej
80 dkg śliwek ja użyłam odmiany Renkloda

cukier trzcinowy

świeży tymianek
lawenda
cynamon i imbir
cukier puder do posypania
Przygotowanie:

1.Jaja,cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę (około 8 minut)
2. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i rozpuszczoną margarynę -wymieszać.
3. Ciasto wyłożyć na  blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
4. Układać wypestkowane śliwki,stroną przeciętą do góry.

5. Śliwki posypać cukrem trzcinowym, imbirem i cynamonem według własnego uznania.
6. Piec 180-190 stopni około 40 minut do momentu „suchego patyczka”
7. Po upieczeniu i ostygnięciu posypać cukrem pudrem, świeżymi listkami tymianku i kwiatami lawendy.
Smacznego:)









2 Responses

  1. Aga pisze:

    Witaj Kingo! Podaj prosze rozmiary blaszki. Dziekuje :*

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel