Przepis Iwony na dwa sposoby:)

Ostatnio zaproponowałam na moim, profilu FB  abyście dawali swoje przepisy.
Zagościła już na blogu beza Dorty teraz pora na ciasto Iwony – jabłecznik z budyniem. Mój przepis jest nieco zmodyfikowany, zamiast jabłek użyłam brzoskwiń zaprawionych z cynamonem, a budyń powstał z mleka i z syropu. Jest to smaczne lekkie ciasto, ładnie wyrasta, nie sprawia problemów. W oryginalnym przepisie budyń przykryty jest ponownie ciastem, ja ostatnio mam ochotę na migdały także one udekorowały ciasto.
Zapraszam

Składniki na jabłecznik z budyniem   
1 = 250 g kostka  margaryny  lub można zastąpić  250 g masła
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 budynie waniliowe
1 litr mleka
pół szklanki cukru
1 kg jabłek


Składniki na moją wersję  z brzoskwiniami (na tortownicę o średnicy 24cm)
1/2 kostki margaryny = 125 g lub można zastąpić  125 g masła
2 jajka
1/2 szklanka cukru
1/2 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 budyń waniliowy
300 ml mleka   + 200 ml syropu z brzoskwini z puszki
2 łyżki  cukru
płatki migdałów do posypania
cukier trzcinowy


Przygotowanie ciasta (zależy jaki wariant wybierzesz dostosuj proporcję:))

1. Margarynę utrzeć z cukrem na puszysta masę.
2. Dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i pianę ubita z białek.
3. Ugotować w międzyczasie budyń
 
Wersja na jabłecznik z budyniem : ugotować wg instrukcji na opakowaniu oraz zetrzeć jabłka na tarce o grubych oczkach. 1/2 Ciasta wylać na blaszkę rozłożyć starte jabłka można je posypać cynamonem i cukrem jeśli są kwaśne,na to wykładamy gorący budyń i rozsmarowujemy resztę ciasta. Pieczemy 50 min w temperaturze 180 stopni.Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem .

poniżej zdjęcia Pani Iwony

Moja wersja na ciasto z brzoskwiniami: mleko połączyć z syropem z puszki brzoskwiń i postępować wg instrukcji na opakowaniu czyli przeważnie zagotować 300ml płynu (mleko+syrop) w pozostałych 200ml wymieszać proszek budyniowy. Kiedy płyn się zagotuje dodać pozostałe 200ml i cały czas mieszać do zgęstnienia. Radzę skosztować czy budyń jest odpowiednio słodki
Ciasto wylać na blaszkę, wylać na nie budyń, następnie poukładać brzoskwinie pokrojone w ćwiartki. Posypać płatkami migdałów i cukrem trzcinowym jeśli są kwaśne. Pieczemy 50 min w temperaturze 180 stopni.Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem .
Smacznego.









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel