Na oglądanie Masterchefa zrobiłam szybką tartę

TAK!!! szybka, pyszna, pachnąca tarta z malinami na oglądanie kolejnego odcinka Masterchefa. Jeżeli mam  być szczera to nie pamiętam jak smakowała bo byłam tak zestresowana 🙂 Moje relacje  z poligonu i testu smaku można przeczytać tutaj.
Tarta smakowała wszystkim moim gościom. Jest świeża, dobra na ciepło i zimno, a ciasto kruche jest idealne.

Zapraszam po przepis

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

Na ciasto kruche
 150 g maki pszennej
 50 g mąki ryżowej
 100 g zimnego masła
 50 g cukru pudru
 2 łyżki zimnej wody
 bułka tarta
Kisiel malinowy
 300 g malin
 3 łyżki mąki ziemniaczanej
 cukier trzcinowy wg uznania - ja dałam ok 5 łyżek

Ciasto kruche
1

Wszystkie składniki szybko zagnieść, uformować w kulę, zawinącć w folię i włożyć do lodówki na 30 min.

2

Nastawić piekarnik na temp 200C

3

Po 30 min ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok 0.5 cm i wyłożyć nim foremkę o średnicy ok 20 cm, zostawiając sobie 1/5 ciasta na przykrycie tarty kratką.

4

Ciasto wyłożyć papierem i wysypać na niego groch w celu obciążenia, aby nie wyrastało podczas pieczenia

5

Wstawić do piekarnika i piec ok 10-15 min aż będzie lekko rumiane. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i usunąć papier z grochem.

Kisiel
6

Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce.

Przygotowanie
7

Na kruchy podpieczony spód wysypać bułkę tartą

8

Wyłożyć maliny wymieszane z mąką i cukrem, można dodatkowo posypać cukrem z góry

9

Z pozostałego ciasta zrobić kratkę

10

Wsadzić do piekarnika i piec ok 15-20 min w temp 200C

Składniki

Na ciasto kruche
 150 g maki pszennej
 50 g mąki ryżowej
 100 g zimnego masła
 50 g cukru pudru
 2 łyżki zimnej wody
 bułka tarta
Kisiel malinowy
 300 g malin
 3 łyżki mąki ziemniaczanej
 cukier trzcinowy wg uznania - ja dałam ok 5 łyżek

Przygotowanie

Ciasto kruche
1

Wszystkie składniki szybko zagnieść, uformować w kulę, zawinącć w folię i włożyć do lodówki na 30 min.

2

Nastawić piekarnik na temp 200C

3

Po 30 min ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok 0.5 cm i wyłożyć nim foremkę o średnicy ok 20 cm, zostawiając sobie 1/5 ciasta na przykrycie tarty kratką.

4

Ciasto wyłożyć papierem i wysypać na niego groch w celu obciążenia, aby nie wyrastało podczas pieczenia

5

Wstawić do piekarnika i piec ok 10-15 min aż będzie lekko rumiane. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i usunąć papier z grochem.

Kisiel
6

Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce.

Przygotowanie
7

Na kruchy podpieczony spód wysypać bułkę tartą

8

Wyłożyć maliny wymieszane z mąką i cukrem, można dodatkowo posypać cukrem z góry

9

Z pozostałego ciasta zrobić kratkę

10

Wsadzić do piekarnika i piec ok 15-20 min w temp 200C

Szybka tarta
(Wyświetlono 267 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.