Na oglądanie Masterchefa zrobiłam szybką tartę

TAK!!! szybka, pyszna, pachnąca tarta z malinami na oglądanie kolejnego odcinka Masterchefa. Jeżeli mam  być szczera to nie pamiętam jak smakowała bo byłam tak zestresowana :) Moje relacje  z poligonu i testu smaku można przeczytać tutaj.
Tarta smakowała wszystkim moim gościom. Jest świeża, dobra na ciepło i zimno, a ciasto kruche jest idealne.
Zapraszam po przepis:

 Składniki:
na ciasto kruche:
150 g maki pszennej
50 g mąki ryżowej
100 g zimnego masła
50 g cukru pudru
1-2 łyżek zimnej wody
bułka tarta
1. Wszystkie składniki szybko zagnieść, uformować w kulę, zawinącć w folię i włożyć do lodówki na 30 min.
2. Nastawić piekarnik na temp 200C
3. Po 30 min ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok 0.5 cm i wyłożyć nim foremkę o średnicy ok 20 cm,  zostawiając sobie 1/5 ciasta na przykrycie tarty kratką.
4. Ciasto wyłożyć papierem i wysypać na niego groch w celu obciążenia, aby nie wyrastało podczas pieczenia
4. Wstawić do piekarnika i piec ok 10-15 min aż będzie lekko rumiane. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i usunąć papier z grochem.
Kisiel malinowy
300 g malin
2-3 łyżki maki ziemniaczanej
cukier trzcinowy wg uznania – ja dałam ok 5 łyżek
1. Wszystkie składniki  wymieszać  w dużej misce.
Przygotowanie:
1. Na kruchy podpieczony spód wysypać bułkę tartą

2. Wyłożyć maliny wymieszane z mąką i cukrem, można dodatkowo posypać cukrem z góry

3. Z pozostałego ciasta zrobić kratkę

4. Wsadzić do piekarnika i piec ok 15-20 min w temp 200C

Smacznego:)









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel