Co z tym grzybem?:)

Myślałam że takie miejsca nie istnieją, że to tylko wspomnienia  naszych dziadków. Jednak ostatnio pod samym nosem odnaleźliśmy z mężem właśnie ten grzybowy raj.  I nic nie byłoby w tym dziwnego gdyby  nie niesamowite okoliczności przyrody.
Uwierzcie mi było jak w bajce, grzybów pełna polana a między nimi oko w oko sarny i zające które niczego się nie bały. Słońce ułatwiało poszukiwania prawdziwków, maślaków, kozaków i wszystkich innych leśnych przysmaków:) Po raz pierwszy w życiu nie chciałam już więcej grzybów, a mój mąż w euforii nie mógł się powstrzymać od ich zbierania. Efektem było 8 kg grzybów zebranych w 30 min i to było istne szaleństwo. Pod koniec mój mąż dostał rozkaz zbierania tylko mniejszych egzemplarzy nadających się do marynaty.
Tych większych okazów uzbieraliśmy pełny kosz i przeznaczyłam je do suszenia.
Zapraszam Was do spróbowania grzybów na 3 sposoby (na razie – ponieważ w weekend znowu wyruszamy po nową dostawę:) i mam już przewidziane nowe przepisy:)) a może Wy macie jakieś fajne sposoby na grzyba?:)
Grzyby w zalewie octowej- zalewa klasyczna
 
Skład:
1 szklanka octu o kwasowości 10%
3 szklanki wody
1 łyżka soli
4 łyżki cukru
kilka ziaren ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
cebula
gorczyca

Przygotowanie:

1. oczyszczone grzyby obgotować około 20 min we wrzącej osolonej wodzie, odcedzić na sicie
2. wszystkie składniki zalewy(oprócz gorczycy) umieścić w rondlu i zagotować. Pod koniec dodać pokrojoną w plastry cebulę.
3. wyparzyć słoiki, na dno wysypać odrobinę gorczycy umieścić grzyby i zalać przygotowaną gorącą zalewą tak aby w słoiku znalazła się cebula, ziele angielskie, liść laurowy i ziarna pieprzu.
4. Słoiki szczelnie zamknąć i pasteryzować ok 30 min.
 – jeżeli nie wiesz jak pasteryzować kliknij TUTAJ.
Grzyby w zalewie z octu jabłkowego i miodu
 
Skład:
1 szklanka octu jabłkowego
3 szklanki wody
1 łyżka soli
5 łyżek miodu
kilka ziaren ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
cebula

świeże gałązki rozmarynu i tymianku
gorczyca

Przygotowanie:

1. oczyszczone grzyby obgotować około 20 min we wrzącej osolonej wodzie, odcedzić na sicie
2. wszystkie składniki zalewy(oprócz gorczycy) umieścić w rondlu i zagotować. Pod koniec dodać pokrojoną w plastry cebulę.
3. wyparzyć słoiki, na dno wysypać odrobinę gorczycy umieścić grzyby i zalać przygotowaną gorącą zalewą tak aby w słoiku znalazła się cebula, ziele angielskie, liść laurowy i ziarna pieprzu, rozmaryn i tymianek. Proponuje skosztować marynaty czy nie jest za ostra – jakby była dodać więcej miodu.
4. Słoiki szczelnie zamknąć i pasteryzować ok 30 min – jeżeli nie wiesz jak pasteryzować kliknij TUTAJ.

 
Grzyby suszone
Przygotowanie:
oczyszczone grzyby pokroić w plastry o grubości ok 0,5 cm, rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i suszyć w piekarniku w temp 50˚C później gdy grzyby stracą większość wody temperaturę należy zwiększyć do 60-70˚C. Moje były suszone na piecu u Teściów:)
A poniżej efekty naszego grzybobrania:)
Pozdrawiam:)









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel